Η αρχή έγινε με το ελαιόλαδο. Τώρα προστέθηκε και το κακάο με την τιμή του στις διεθνείς αγορές να υπερτριπλασιάζεται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή. Από 2.982 δολάρια ο τόνος πέρυσι τον Απρίλιο ξεπερνά πλέον τα 10.600 δολάρια, αύξηση που ξεπερνά το 250%. Η άνοδος του κακάο επηρεάζει και τις τιμές της σοκολάτας, με τα παραδοσιακά σοκολατένια πασχαλινά αυγά να «κοιτούν» απειλητικά τους καταναλωτές και τις προβλέψεις να είναι απαισιόδοξες.
Η κατακόρυφη αύξηση των «χρυσών», πια κόκκων κακάο, έρχεται λίγο πριν την έλευση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, προβληματίζοντας τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας.
Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο ανεβαίνει και η τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία σοκολάτα υγείας όπως αυτή που πριν λίγους μήνες την αγοράζαμε γύρω στο 1 ευρώ και 80 λεπτά τώρα έχει φτάσει ακόμη και τα 2,5 ευρώ.
Στον «χορό» του υψηλού κόστους μπαίνουν αναπόφευκτα και τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία έχουν θέσει προς πώληση ήδη τα πρώτα πασχαλινά προϊόντα με βάση το κακάο. Οι καταναλωτές ωστόσο προβληματίζονται για το πώς θα αγοράσουν τα πατροπαράδοτα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι τιμές στα προϊόντα που παράγονται από κακάο έχουν αυξηθεί έως και 40% την τελευταία διετία.
Οι μεγάλες πλημμύρες που ακολούθησαν την ακραία ξηρασία στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα όπου παράγεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δημιούργησαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ντόμινο εξελίξεων.
Πηγή: enikonomia.gr