Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώμε υγιεινά: να χάσουμε βάρος, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευεξία, πιο δυνατό ανοσοποιητικό, να προλάβουμε ασθένειες. Το να ζήσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό κίνητρο.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine συνέκρινε τέσσερις δίαιτες και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 75 χιλιάδες γυναίκες και 44 χιλιάδες άνδρες, αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών προτύπων, της προσήλωσης σε αυτά και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 36 χρόνια (συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια υγείας κάθε τέσσερα χρόνια), και κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας τους δεν είχε καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν αυστηρά ένα από τα τέσσερα υγιεινά διατροφικά πρότυπα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επιπλέον, είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και αναπνευστικών ασθενειών σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν λιγότερο αυτά τα διατροφικά πρότυπα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που βελτίωσαν τη διατροφή τους κατά μόλις 25%, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 6%-13%, από καρκίνο κατά 7%-18%, από νευροεκφυλιστικές ασθένειες κατά 7% και από αναπνευστικές παθήσεις έως και 35%-46%, κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Η έρευνα, ωστόσο, είχε και κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, βασίστηκε στην αυτοαναφορά των διατροφικών συνηθειών από τους συμμετέχοντες. Επίσης, η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και της μακροζωίας, αλλά δεν αποδεικνύει άμεσα ότι η διατροφή οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να ζήσουμε περισσότερο;
Οι τέσσερις υγιεινοί τρόποι διατροφής ήταν οι εξής:
1. Μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή συγκαταλέγεται εδώ και δεκαετίες στις πιο υγιεινές διατροφές. Περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, και δίνει έμφαση στα δημητριακά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το ελαιόλαδο, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Επιτρέπει επίσης τη μέτρια κατανάλωση πουλερικών, αυγών, τυριού και γιαουρτιού.
Επικεντρώνεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, αποφεύγοντας τις ζωικές. Αυτό περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς και σπόρους, φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Ωστόσο, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την προσθήκη ζάχαρης, τα οποία μπορούν να κρύβονται σε πολλά φυτικά προϊόντα.
3. “Healthy U.S.-Style Eating Pattern”
Η δίαιτα που βασίζεται στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς (Dietary Guidelines for Americans, DGA), οι οποίες δημοσιεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS), είναι γνωστή ως “Healthy U.S.-Style Eating Pattern”.
Αυτή η δίαιτα προτείνει μια ισορροπημένη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών, εξασφαλίζοντας τη σωστή αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Δίνει έμφαση στην κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, προτείνει την προτίμηση προϊόντων ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ενθαρρύνει την πρόσληψη άπαχης πρωτεΐνης από πηγές όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
4. Η δίαιτα του Harvard (Harvard’s Alternate Healthy Eating Index)
Αυτό το διατροφικό πρότυπο δημιουργήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ. Είναι παρόμοιο με τη Μεσογειακή διατροφή, καθώς ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων, ψαριών και υγιεινών λιπαρών. Ωστόσο, αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι συνιστά την αποφυγή πατατών (ιδιαίτερα τηγανιτών πατατών), χυμού φρούτων και επεξεργασμένων δημητριακών.
Η μελέτη τονίζει το γεγονός ότι η μακροχρόνια προσήλωση σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας. Επιπλέον, όλα αυτά τα διατροφικά πρότυπα έχουν κάποια κοινά στοιχεία: περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
Πηγή: The Toc.gr