Νέα έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη μπανάνας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα οφέλη για την υγεία που ελπίζετε να κερδίσετε.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, διαπίστωσε ότι η προσθήκη μιας μπανάνας σε ένα smoothie με μούρα μείωσε την απορρόφηση των φλαβανόλων κατά ένα εντυπωσιακό 84%.
Οι φλαβανόλες είναι φυσικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά ημερήσια πρόσληψη 400-600 χιλιοστογραμμάρια.
Ο Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading και συν-ερευνητής της μελέτης δήλωσε: «Εάν δεν καταναλώνετε αρκετές φλαβανόλες, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Σε ηλικιωμένους ενήλικες, η έλλειψη φλαβανόλων συνδέεται επίσης με τη γνωστική παρακμή. Έτσι, είναι σαφές ότι τις χρειαζόμαστε, αλλά το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να λαμβάνουμε καλύτερα τις φλαβανόλες από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε».
Ο επικεφαλής επιστήμονας Javier Ottaviani, διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρήνων της Mars Edge, η οποία αποτελεί μέρος της Mars, Inc., και επίκουρος ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, δήλωσε: «Επιδιώξαμε να κατανοήσουμε, σε ένα πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς ένα κοινό τρόφιμο και μια κοινή προετοιμασία τροφίμων, όπως ένα smoothie με βάση τη μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανόλων για απορρόφηση μετά την πρόσληψη».
Ο καθηγητής Kuhnle δήλωσε: «Οι φλαβανικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι πολύ χρήσιμες: Τα smoothies είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να βάλουμε φρούτα και λαχανικά στην πρωινή μας ρουτίνα. Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι οι φλαβανόλες μπορούν να διασπαστούν από την οξειδάση των πολυφαινολών. Η έκταση της επίδρασης από την προσθήκη μιας μόνο μπανάνας ήταν ακόμα πολύ εκπληκτική – είχε αρκετή πολυφαινολική οξειδάση για να καταστρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία των φλαβανόλων που βρέθηκαν στα μούρα.»
Ποια φρούτα είναι τα καλύτερα για τις φλαβανόλες;
Οι φλαβανόλες βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο, τα οποία είναι όλα κοινά συστατικά ενός smoothie. Αλλά το να τα αναμιγνύετε σε ένα smoothie είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσετε όλα τα διατροφικά οφέλη που χρειάζεστε;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα επίπεδα φλαβανόλης στο smoothie, όσο και τα επίπεδα που απορροφήθηκαν από τον οργανισμό, μειώθηκαν όταν συμπεριλήφθηκε μπανάνα.