Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Μαρία Σπυριδάκη
«Ζήσε, τον Κρητικό τρόπο ζωής» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά , προτρέπουν οι διοργανωτές του βιωματικού επιστημονικού συνεδρίου που γίνεται στο Ρέθυμνο ,αυτή την περίοδο.
Σε σύνολο 150 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου είδαν την ελαιοκομιδή , πάτησαν σταφύλια στο πατητήρι, ζύμωσαν προζυμένιο ψωμί και ήπιαν ρακή τραγουδώντας κρητικές μαντινάδες . Καθηγητές πανεπιστημίων , γιατροί , επιχειρηματίες της σίτισής από Αμερική , Ευρώπη και Κίνα απόλαυσαν κρητική γραβιέρα , γεμιστά και μουσταλευριά .
Σε ένα πανέμορφο σημείο της Ρεθυμνιώτικης γης , στο Άδελε, η φάρμα Agreco της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων Grecotel προσέφερε το ιδανικότερο σκηνικό για να βιώσουν οι σύνεδροι τον Κρητικό αγροτικό τρόπο ζωής.
Από νωρίς το πρωί , το ζύμωμα είχε την τιμητική του στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Agreco . Αμέσως μετά , η διαδικασία της σύνθλιψης του καρπού της ελιάς ώστε να βγεί το λάδι εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους.
Έγιναν γευστικές δοκιμές με το λάδι και οι σύνεδροι ,δοκίμασαν διαφορετικές ποικιλίες.
Το σταφύλι και ο μούστος είχαν εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα , καθώς όσοι το επιθυμούσαν πάτησαν σταφύλια ,δοκίμασαν μουσταλευριά και φυσικά κρασί.
Κρητική γραβιέρα , τυροζούλι , φέτα και ανθότυρο από κρητικά αμνοερίφια εντυπωσίασαν με τις γεύσεις και τα αρώματα , τους συνέδρους
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, διευθυντή λειτουργίας της Grecotel που με την ακούραστη συμμετοχή του έστειλε σε όλους, το ηχηρό μήνυμα του οφέλους της Κρητικής διατροφής.
Ο γενικός συντονιστής του συνεδρίου , Στέφανος Κάλλης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία – καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πάντα χαμογελαστός εξηγούσε στους συνέδρους το μυστικό της μακροζωίας της μεσογειακής διατροφής.
Ιδιαίτερη νότα χαράς έδωσαν οι μουσικοί με λύρα και λαούτο καθώς και οι βρακοφόροι Κρήτης ,που χόρεψαν στους ρυθμούς της Κρητικής μουσικής.
Το συνέδριο αναμένεται να κλείσει τις εργασίες του, στο τέλος της εβδομάδας !