Ο Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτονας, μέλος της Επιτροπής για την υποβολή υποψηφιότητας στην UNESCO για τη Σπιναλόγκα και πρώην αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, μιλά για το θέμα του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία, την μείωση των ορίων οικισμών.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, αναφέρεται στο ζήτημα του ΒΟΑΚ για το Λασίθι, λέγοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι το κομμάτι Άγιος Νικόλαος-Σητεία θα πρέπει να υλοποιηθεί, ωστόσο υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν προχωρήσει άμεσα οι διαδικασία, θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών.
Αναφορικά με το επιχείρημα κόστους-οφέλους για την επέκταση του έργου στο Λασίθι, επισημαίνει ότι η Ε.Ε. όταν χρηματοδοτεί τέτοια έργα δεν δίνει σημασία σε αυτό και αποτελεί «ελληνικό κριτήριο» που χρησιμοποιείται από πολιτικούς για να δικαιολογούν την ανεπάρκεια του κράτους και την παραχώρηση τέτοιων έργων σε ιδιώτες.
Παράλληλα συνδέει το θέμα με την απόφαση για μείωση των ορίων οικισμών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας και δεν έχει καμία σχέση με πολεοδομικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να σταματήσουν να χτίζονται νέα σπίτια σε οικισμούς και χωριά διότι οι υποδομές κάθε είδους για να υποστηριχθεί αυτό κοστίζουν πάρα πολύ και η πολιτεία «βλέπει» τέτοιου είδους έργα ως επενδύσεις με οικονομικά κριτήρια, και όχι ως αναγκαιότητα.
Επίσης μιλά για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ζήτημα της υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για τον κατάλογο των μνημείων της UNESCO και αναφέρεται στο ιστορικό, σε ένα θέμα που τρέχει εδώ και 11 χρόνια ενώ χαρακτηρίζει «θλιβερό» το γεγονός ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για δεξίωση με μουσικές, τραπέζια και σαμπανιέρες, μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τέλος εκφράζει την διαφωνία του με το να πληρώνει κάποιος 20 ευρώ εισιτήριο για να επισκεφθεί τη Σπιναλόγκα και τονίζει την ανάγκη να αναδειχθεί η φέρουσα ικανότητα επισκεψιμότητας της μικρής νήσου ενώ κλείνοντας υποστηρίζει ότι δεν έχει πειστεί ότι όλα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.