Γράφει ο Γιάννης Ζωράκης
Λίγο πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή στο Ηράκλειο κι αφού ήταν ήδη γνωστό πως ο κ. Καλοκαιρινός θα ήταν ο επόμενος δήμαρχος Ηρακλείου, ο απερχόμενος Βασίλης Λαμπρινός έφερνε στο τραπέζι το θέμα αύξησης των δημοτικών τελών, των τελών κοινοχρήστων και ισοσκελισμού του προϋπολογισμού.
Τότε, το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας θεωρητικά τους δημότες Ηρακλείου, έλαβε την απόφαση να μην προχωρήσει σε αυξήσεις για να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός κάθε νοικοκυριού από 2 – 5 ευρώ το μήνα (στη λογική του διασταλτικού υπολογισμού).
Σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται να παρουσιάσει ως επιβεβλημένη μια λύση σύναψης δανείου για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, όταν οι παρατάξεις Καραμαλάκη, Καναβάκη και Δουλουφάκη έχουν κάνει σαφές ότι υπάρχει κι άλλη λύση.
Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται σήμερα να πάρει μια απόφαση για τη σύναψη ενός δανείου που ζητήθηκε από 6 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κι απάντησε μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται επίσης να αποφασίσει για ένα δάνειο που θα δεσμεύσει όχι μόνο την τωρινή δημοτική Αρχή, αλλά και τις επόμενες τρεις.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα η Αντιπολίτευση, εκτός από το ότι υπάρχει λύση, εκτός από το ότι το δάνειο θα δεσμεύσει 4 δημοτικές αρχές κι όχι 1, θα επιβαρύνει με τόκους τον προϋπολογισμό του Δήμου κατά 20 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ.
Μήπως η Δημοτική Αρχή λοιπόν, οφείλει, προτού πάρει τις όποιες αποφάσεις να στραφεί στους Δημότες του Ηρακλείου για μια τόσο κρίσιμη απόφαση; Διότι μπορεί η εντολή προς τη Δημοτική Αρχή να είναι νωπή, αλλά η απόφαση δανεισμού και κυρίως ο τρόπος δανεισμού, δεν ήταν κάτι που θα μπορούσαν να ξέρουν οι πολίτες κι αν το ήξεραν, ενδεχομένως ακόμα και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών να ήταν διαφορετικό.