«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του επισιτισμού και τουρισμού στην Κρήτη» δηλώνει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, ο πρόεδρος εργαζομένων του Συλλόγου Επισιτισμού και Τουρισμού Ηρακλείου κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης.
Ο κ. Ριζικιανάκης τονίζει πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και του πλήθους των παθογενειών που εντοπίζονται ειδικότερα στον τομέα επισιτισμού και Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δηλώνει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν αρχικά τα βασικά προβλήματα και στη συνέχεια να προχωρήσει ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των γενικότερων προβλημάτων.
Έρχεται το … χάσμα
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα θα δημιουργηθεί το λεγόμενο «χάσμα» στον Τουρισμό ειδικά, όπου θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κοντά στην σύνταξη κι ελάχιστοι εργαζόμενοι να στελεχώσουν αναγκαίες θέσεις χαμηλόβαθμου προσωπικού.
«Κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγάλο ηλικιακό χάσμα στον επισιτισμό και τουρισμό. Γιατί έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις θα έχουμε συνεχώς αποχωρήσεις των νέων από τον επισιτισμό και τον τουρισμό και μια συσσώρευση εργαζόμενων από 45 – 55 ετών, οι οποίοι όμως θα θέλουν να φύγουν» αναφέρει ο κ. Ριζικιανάκης και τονίζει:
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό. Γιατί θα έχεις εργαζόμενους που λόγω εμπειρίας θα καταλαμβάνουν ή θα πρέπει να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις και δεν θα έχεις προσωπικό στις χαμηλότερες βαθμίδες για να διευθύνουν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Ο κλάδος έχει μεγάλες παθογένειες που είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με παθογένειες άλλων κλάδων. Είναι πολύ ορατό το γεγονός να δηλώσουμε σύντομα αδυναμία εξυπηρέτησης του προϊόντος Τουρισμού κι επισιτισμού. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίζει σε πρώτο επίπεδο τα βασικά προβλήματα και στη συνέχεια θα ασχολείται με τα υπόλοιπα».
«Αγκάθι» ο υπερτουρισμός
Όπως εξηγεί ο κ. Ριζικιανάκης, τη δεδομένη στιγμή είναι αδύνατο να καλυφθούν οι 80.000 ελλείψεις συνολικά σε τουρισμό κι επισιτισμό πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου οι 12.000 αφορούν στην Κρήτη.
«Οι ελλείψεις που υπάρχουν δεν μπορούν να καλυφθούν. Είναι δεκάδες χιλιάδες στα οργανογράμματα» αναφέρει κι εξηγεί:
«Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του υπερτουρισμού. Αυτή την στιγμή την Ελλάδα επισκέπτεται ένας μεγάλος αριθμός τουρισμών που δεν μπορούμε να καλύψουμε με βάση το υφιστάμενο εργατικό προσωπικό.
Περίπου το 15% των ελλείψεων που παρατηρούνται σε τουρισμό και επισιτισμό αφορά στην Κρήτη, με τις ελλείψεις να προσδιορίζονται κοντά στις 12.000 περίπου, αν υπολογίσουμε ότι το σύνολο των ελλείψεων είναι 80.000.
Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ένα νέο φαινόμενο, αυτό της υπερεργασίας και κατά συνέπεια της εγκατάλειψης των θέσεων που αφορούν στον τουρισμό και τον επισιτισμό.
Κάθε χρόνο σταδιακά ολοένα και περισσότεροι εγκαταλείπουν τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού».
Πρόβλημα και με τις αμοιβές
Την επισήμανση ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε πρόβλημα με τις αμοιβές, διότι σε πολλά καταστήματα και πολλά ξενοδοχεία δεν εφαρμόζονται οι δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμα όμως και στις επιχειρήσεις που εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις υπάρχει το ζήτημα εντατικοποίησης της εργασίας. Έτσι, παρ’ όλο που οι αμοιβές θεωρούνται υψηλότερες, σε σχέση βέβαια με τον κατώτατο μισθό, είναι τόσο πολλές οι ώρες εργασίας και τόσο μεγάλη η κούραση των εργαζόμενων που θεωρούν ότι δεν αξίζει όλος αυτός ο κόπος και όλη αυτή η κούραση για τα χρήματα που παίρνουν».
Υπερεργασία
Περίπου 60 ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα στον Τουρισμό και τον επισιτισμό, όταν αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται προσπάθειες για 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
Όπως τονίζει ο κ. Ριζικιανάκης, όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη αναζητά καλύτερες συνθήκες εργασίας και μικρότερους χρόνους, εμείς στην Ελλάδα αυξάνουμε συνεχώς τις ώρες και τις απαιτήσεις.
«Αν δεν έχεις έναν καλό εργασιακό χώρο και ένα καλό εργασιακό περιβάλλον συνολικότερα, η καλή αμοιβή δεν είναι κίνητρο πλέον εργασίας από μόνη της» αναφέρει ο κ. Ριζικιανάκης και τονίζει:
«Τα εργασιακά μοντέλα έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι είναι αποδοτικότεροι και ποιοτικότεροι όσο λιγότερο εργάζονται κι όσο ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα εργασίας σε σχέση με τα εξαντλητικά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.
Το βλέπουμε και στην πράξη ακολουθώντας ένα ουσιαστικά Ασιατικό μοντέλο εργασίας. Εμείς εργαζόμαστε έξι ημέρες την εβδομάδα, που έχει ως συνέπεια περίπου 60 ώρες εργασία την εβδομάδα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνονται προσπάθειες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εργάζονται 32 ώρες ανά εβδομάδα. Δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχώς κατεβαίνουμε σε ώρες εργασίας, ενώ στην Ελλάδα συνεχώς ανεβαίνουμε.
Αν αυτό συνδυαστεί και με τις πολύ κακές συνθήκες εργασίας, οδηγεί στην εξουθένωση. Έτσι, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτές τις συνθήκες εργασίας, αναγκαστικά εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μετρώντας τις ώρες για τη σύνταξη τους. Οι νέοι από την άλλη, που δεν έχουν κανένα εγκλωβισμό σε αυτό το μοντέλο, δεν βρίσκουν κανένα απολύτως κίνητρο να παραμείνουν σε αυτό το χώρο, γι’ αυτό και τον εγκαταλείπουν πολύ σύντομα».