Άτομα που στοχεύουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να χάσουν το λίπος στη μέση ίσως θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το κρέας με πρωτεΐνη Quorn, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Μεσογειακή διατροφή: 3 νόστιμες συνταγές για το φαγητό των παιδιών στο σχολείο
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι στοχεύουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να χάσουν το λίπος στη μέση μπορεί να ωφεληθούν από την αντικατάσταση του κρέατος με την πρωτεΐνη Quorn.
Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πρωτεΐνη Quorn – μια δημοφιλή εναλλακτική λύση για το κρέας που προέρχεται από μυκοπρωτεΐνη – παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση 12% της «κακής» χοληστερόλης LDL και μείωση 7% στη συνολική χοληστερόλη. Τα ίδια άτομα παρατήρησαν επίσης μία μέση 1 cm στην περίμετρο της μέσης σε σύγκριση με όσους κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
Μια τέτοια πτώση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης θα μπορούσε, σύμφωνα με την έρευνα, να μειώσει έως και 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο. Η περίμετρος της μέσης και το κοιλιακό λίπος είναι ένας βασικός δείκτης καρδιαγγειακής υγείας. Μία μείωση σχεδόν 1 cm στην περιφέρεια της μέσης που επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη σύσταση του σώματος.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 20 υγιείς άντρες ενήλικες που κατανάλωναν 240 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα ή ισοδύναμη ποσότητα Quorn στη διάρκεια δύο περιόδων των 14 ημερών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν περαιτέρω οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης. το μοναδικό συστατικό σε όλα τα προϊόντα Quorn. Οι ερευνητές εντόπισαν μια κλινικά σημαντική τάση προς χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση στην ομάδα των μυκοπρωτεϊνών, γεγονός που συμβάλλει δυνητικά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Τα ευρήματα ήρθαν να προστεθούν στην τελευταία ετήσια Έρευνα Υγείας για την Αγγλία που υπολόγισε ότι πάνω από τους μισούς (59%) των ενηλίκων υποφέρουν από αυξημένη χοληστερόλη, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία και σχεδόν το ένα τρίτο (30%) έχει υψηλή πίεση. Και οι τρεις αυτές καταστάσεις είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από δυνητικά θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.
Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μαζί με το υπερβολικό λίπος στην μέση, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, περιγράφεται ως ένας από τους «σιωπηλούς δολοφόνους». Συχνά δεν προκαλούνται συμπτώματα και το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο μέσω εξετάσεων.
Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες ενός ατόμου, οι οποίες περιορίζουν τη ροή του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Επί του παρόντος, η υψηλή χοληστερόλη LDL σχετίζεται με 115 από τους 460 θανάτους από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις που καταγράφονται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στις στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους. Ωστόσο αυξάνεται η ανησυχία για την θεραπεία αφού παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά και είναι και η τιμή είναι υψηλή. Η πιο συχνά συνταγογραφούμενη στατίνη, η ατορβαστατίνη έχει αυξηθεί στην Βρετανία από 0,54 ευρώ σε σε 6,24 ευρώ.
Η διατήρηση μίας μέσης σε μικρά μεγέθη είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό για την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μία μέση μεγάλη σε έκταση μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση λίπους γύρω και μέσα στα όργανα. Όταν αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα στο συκώτι, τότε προωθείται πολύ λίπος και ζάχαρο στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο επικεφαλής ερευνητής αναπληρωτής Καθηγητής στις Διατροφικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Northumbria, Daniel Commane. «Σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, αυτή η μελέτη είναι η πιο πρόσφατη από πολλά τεστ ανθρώπινης διατροφικής παρέμβασης όπου η μυκοπρωτεΐνη έχει δείξει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη», ανέφερε ο Daniel Commane.
Και συνέχισε: «Είναι σημαντική καθώς υπογραμμίζει πώς κάνοντας μία απλή διατροφική αλλαγή με την κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης μπορεί να προσφερθούν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να μειωθεί έως και 9% ο κίνδυνος ένα άτομο να πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα. Αποδεικνύει επίσης πώς η μυκοπρωτεΐνη θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και της μακροπρόθεσμης διαχείρισης βάρους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν λάβουμε υπόψη τους κινδύνους για την υγεία από την παχυσαρκία και το γεγονός ότι σχεδόν δύο στους τρεις ανθρώπους στην Αγγλία είναι κλινικά υπέρβαροι».
Οι πρωτεΐνες που βασίζονται σε μύκητες, όπως η μυκοπρωτεΐνη του Quorn, είναι μία ξεχωριστή «οικογένεια» τροφίμων, διαφορετική από τα φυτικά τρόφιμα. Αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο για τις ξεχωριστές διατροφικές τους ιδιότητες. Καλλιεργημένη μέσω της παλαιάς διαδικασίας ζύμωσης, η μυκοπρωτεΐνη είναι μια «πλήρης πρωτεΐνη» που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη και αναγνωρίζεται ως μια υγιής πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Η μυκοπρωτεΐνη Quorn αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφή. Επίσης περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές υγιεινής διατροφής που δίνει η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Ο Tim Finnigan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria δήλωσε: «Ενώ πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυξημένη χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που παραμένουν αδιάγνωστοι και η αντιμετώπιση αυτών των ‘’σιωπηλών’’ δολοφόνων θα πρέπει να παραμείνει απόλυτη προτεραιότητα».
«Υπάρχει πληθώρα λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις, μερικές κοστίζουν περισσότερο από άλλες, αλλά αυτό που είναι σαφές από αυτή την έρευνα και άλλες πρόσφατες μελέτες, είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην υγεία της καρδιάς τους προσθέτοντας μυκοπρωτεΐνη στη διατροφή τους», ανέφερε ο Tim Finnigan.
Πηγή: enikos.gr