Γνωρίζουμε πως η ανθυγιεινή διατροφή βλάπτει την υγεία μας, όμως οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση ακόμη και πριν από την ηλικία των 25 ετών. Η συχνή κατανάλωση fast food και επεξεργασμένων κρεάτων (όπως για παράδειγμα αλλαντικά, μπέικον, λουκάνικα) μας καθιστούν βιολογικά μεγαλύτερους από τη χρονολογική μας ηλικία.
Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition. Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό γήρανσης των κυττάρων, ανεξάρτητα από την πραγματική ηλικία μας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες επιγενετικές αναλύσεις για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης σε 826 δίδυμα ηλικίας 21-25 ετών.
“Ορισμένες από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις μπορεί επίσης να εξηγούνται από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το σωματικό βάρος, καθώς οι υγιεινές και ανθυγιεινές συνήθειες τείνουν να συνυπάρχουν στα ίδια άτομα”, εξηγεί η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Suvi Ravi από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä στη Φινλανδία. “Ωστόσο, η διατροφή διατήρησε μια μικρή αλλά ανεξάρτητη συσχέτιση με τη γήρανση, ακόμη και όταν λάβαμε υπόψη άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής”.
Οι ερευνητές εντόπισαν έξι διαφορετικά διατροφικά πρότυπα μεταξύ των συμμετεχόντων. Όσοι ακολουθούσαν δίαιτες πλούσιες σε fast food, επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικά με ζάχαρη, αλλά φτωχές σε φρούτα και λαχανικά, εμφάνισαν επιταχυμένη βιολογική γήρανση. Αντίθετα, όσοι προτιμούσαν φυτικής προέλευσης τροφές και περιόριζαν την κατανάλωση κρέατος εμφάνιζαν πιο αργούς δείκτες γήρανσης.
Η έρευνα ήταν μέρος της ευρύτερης μελέτης FinnTwin12, η οποία εξέτασε 363 ζεύγη διδύμων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφικής συχνότητας που κάλυπταν 55 διαφορετικά τρόφιμα, παρέχοντας στους ερευνητές λεπτομερή διατροφικά δεδομένα.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ευκαιρία για παρέμβαση στη νεαρή ενήλικη ζωή. Ενώ προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, η συγκεκριμένη δείχνει ότι οι βιολογικές επιπτώσεις των κακών διατροφικών επιλογών αρχίζουν να συσσωρεύονται πολύ νωρίτερα.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι μια υγιεινή διατροφή δεν ωφελεί τους πάντες”, τονίζει η Ravi, επισημαίνοντας ότι, παρά τις γενετικές επιρροές, οι διατροφικές βελτιώσεις μπορούν να ωφελήσουν όλους τους νέους ενήλικες ανεξαρτήτως της γενετικής τους προδιάθεσης.
Πηγή: TheTOC.gr