Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν όσοι ταλαιπωρούνται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ποια να προτιμούν στη θέση τους. Ένας γαστρεντερολόγος δίνει τις απαντήσεις
Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ενήλικες βιώνει τα αρνητικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με συμπτώματα όπως παλινδρόμηση της τροφής ή των οξέων του στομάχου, δυσκολία στην κατάποση, βήχα και καούρα.
Μπορείτε όμως εύκολα να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας, φροντίζοντας να καταναλώνετε τα τρόφιμα που δε διαταράσσουν το στομάχι και να προτιμάτε όσα το ηρεμούν. Ο δρ David M. Poppers γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης παραθέτει τα τρόφιμα που μάλλον ερεθίζουν το στομάχι των πασχόντων καθώς και εκείνα που είναι πιο φιλικά με το πεπτικό σύστημα.
Ποια τρόφιμα να αποφύγετε
Τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό. Σίγουρα η ένοχη απόλαυση της τηγανιτής πατάτας δεν θεωρείται και η πιο υγιεινή, όταν όμως πρόκειται για την πρόκληση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαγορευμένων τροφίμων. Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών.
Πηγή: ygeiamou.gr