Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν για ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητο το οποίο ο ιδιοκτήτης του το οδηγούσε χωρίς άδεια οδήγησης σε ισχύ. Ακρως επίκαιρη είναι απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία δικαιώθηκε ασφαλιστική εταιρεία που δεν αποζημίωσε οδηγό για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητό του από πρόσκρουση σε κολόνα καθώς το δίπλωμά του είχε λήξει.
Πρόκειται για μία από τις 79.000 περιπτώσεις που καταγράφηκαν πανελλαδικά από την Τροχαία το 2024, παραβάσεις για τις οποίες οι παρανομούντες οδηγούνται στο Αυτόφωρο.
Η περίπτωση που εκδικάστηκε στον Αρειο Πάγο είναι η εξής: οδηγός προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση με άλλο διερχόμενο όχημα έκανε ελιγμό, αλλά έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια κολόνα με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να υποστεί εκτεταμένες ζημιές.
Ανατροπή
Το αυτοκίνητο επισκευάστηκε και το συνεργείο εξέδωσε σχετικό τιμολόγιο. Ωστόσο, η ασφαλιστική δεν το εξόφλησε καθώς ανακάλυψε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου «δεν διέθετε κατά τον χρόνο του ατυχήματος άδεια ικανότητας οδηγού σε ισχύ και, ως εκ τούτου, θεώρησε ότι δεν ήταν υπόχρεη στην κάλυψη της δαπάνης επισκευής του αυτοκινήτου», ούτε όμως και ο οδηγός πλήρωσε στο συνεργείο το ποσό της ζημιάς.
Αλλαγές ποινών
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο Αυτόφωρο παραπέμπεται όποιος συλληφθεί να οδηγεί χωρίς άδεια οδήγησης. Αναλυτικότερα, στο Αυτόφωρο θα οδηγείται όποιος οδηγεί χωρίς ποτέ να έχει εκδοθεί στο όνομά του άδεια οδήγησης ή έχει λήξει η ισχύς της και δεν έχει ανανεωθεί ή έχει αφαιρεθεί προσωρινά λόγω παράβασης του ΚΟΚ (υπέρβαση ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.).
Θλιβερά στατιστικά
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κατά το περασμένο έτος βρέθηκαν 79.000 άτομα να οδηγούν χωρίς να έχουν άδεια οδήγησης είτε επειδή ποτέ δεν είχαν εκδώσει άδεια οδήγησης είτε τους είχε αφαιρεθεί λόγω παράβασης του ΚΟΚ (υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη κ.λπ.) ή είχε λήξει η ισχύς της άδειας και δεν την είχαν ανανεώσει.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, δηλαδή αν δεν έχει ανανεωθεί η άδεια οδήγησης, αυτό εκλαμβάνεται ως ότι δεν έχει καν ο οδηγός άδεια, ανεξάρτητα αν κατά το παρελθόν είχε. Τα σκήπτρα της παραβατικότητας τα κατέχει η Αθήνα, καθώς σε μπλόκα της Τροχαίας βρέθηκαν 21.935 οδηγοί που δεν είχαν άδεια οδήγησης. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 15.083 οδηγούς χωρίς δίπλωμα, οι οποίοι μάλιστα ήταν στην πλειονότητά τους νέοι μέχρι 30 ετών.
Τρίτη σε παραβατικότητα είναι η Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 8.077 άτομα να οδηγούν χωρίς δίπλωμα, και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα, με 5.258 οδηγούς που στερούνται άδειας οδήγησης. Στον κατάλογο ακολουθεί η Θεσσαλία με 5.080 παραβατικούς οδηγούς, ενώ αρκετά κοντά είναι η Πελοπόννησος με 5.061. Την ίδια στιγμή στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν 3.910 άτομα να οδηγούν χωρίς άδεια, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 3.690, στην Κεντρική Μακεδονία 3.592, στην Ηπειρο 1.839 και στα Ιόνια Νησιά 1.977. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην περιοχή του Αγίου Ορους καταγράφηκαν 9 οδηγοί χωρίς δίπλωμα.