O βουλευτής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών αποτελούν κεντρικούς στόχους της Κυβέρνησης, με σκοπό την προώθηση ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικού ή οικονομικού υπόβαθρου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, τα Μουσικά Σχολεία στοχεύουν να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στη μουσική, καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, συνδυάζοντας τη Γενική με τη Μουσική Παιδεία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και Πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει ότι «Από την ίδρυσή του το 2000 έως σήμερα, το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου ξεχωρίζει για την καινοτομία και την πρωτοτυπία του, παρέχοντας στους μαθητές του εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, που συνδυάζει την Παιδεία, τη Μουσική και τον Πολιτισμό. Παρόλα αυτά, το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μια σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του, όπως: Κτιριακές Υποδομές, Προβλήματα συντήρησης, Διοικητική υποστήριξη, Αναγνώριση των σπουδών, Πανελλήνιες εξετάσεις, Ειδικές ανάγκες της Κρήτης».
Παράλληλα, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, σε συντονισμό με τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο, εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση και υποστήριξαν την κινητοποίηση, επισημαίνοντας την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης για την επίλυση των χρόνιων αυτών ζητημάτων.
Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη, σε συνεργασία με όλα τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, για να διεκδικήσουν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Τα βασικά αιτήματά τους περιλαμβάνουν τη δημιουργία κατάλληλου κτιρίου, επαρκείς αίθουσες με ηχομόνωση, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρους σίτισης, καθώς και την άμεση συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου. Ζητούν επίσης την πρόσληψη μόνιμων καθηγητών μουσικών μαθημάτων, την παροχή βιβλίων μουσικής, τη μείωση του κόστους συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη δημιουργία τμήματος μουσικών σπουδών στην Κρήτη».
Οι μαθητές επισημαίνουν την έλλειψη αναγνώρισης της μουσικής εκπαίδευσής τους και καλούν την Πολιτεία να στηρίξει τα μουσικά σχολεία ως χώρους πολιτισμού. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου στις 21/01.
Εντούτοις, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ασφαλείς και κατάλληλες σχολικές υποδομές που να εξυπηρετούν τους μαθητές της χώρας. Παράλληλα, έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στην έγκαιρη κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω μόνιμων διορισμών, υλοποιώντας σταθερά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.
Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με:
- Την σκοπιμότητα να προβούν σε ορισμένες πρωτοβουλίες για την άμεση κτιριακή αποκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.
- Το χρονοδιάγραμμα εργασιών και τον εκτιμώμενο χρόνο της κτιριακής αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.
- Τις ενέργειες – παρεμβάσεις που σκοπεύουν να προβούν, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η έγκαιρη και πλήρης κάλυψη των θέσεων των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.