Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια τέτοια παρασκευή μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.
Στην προκειμένη περίπτωση η Νεκταρία Κοκκινάκη μας φτιάχνει μια απολαυστική κρεμμυδόπιτα για απαιτητικούς.
Υλικά
Για την γέμιση
600 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
80ml ελαιόλαδο
2 αυγά
200 γρ. φέτα
1/2 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
100ml ελαιόλαδο
Μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Αρχικά αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο εργασίας για τουλάχιστον 2 ώρες να ξεπαγώσει.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφριά, Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι και κύμινο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε στη γέμιση, προσθέτουμε επίσης την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί. Τοποθετούμε τρία φύλλα στον πάτο ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια και συνεχίζουμε καλύπτοντας με τα υπόλοιπα τρία φύλλα ραντίζοντας ξανά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.