Απολαυστικό νηστίσιμο ραβανί φτιάχνει για τον ΚΡΗΤΙΚΟ 88.7 η αγαπημένη μας μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη και το φιλοξενεί το ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1.
Πατώντας πάνω σε μια συνταγή του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Βίτσα, η Νεκταρία Κοκκινάκη δημιουργεί ένα νηστίσιμο γλυκό που θυμίζει περισσότερο σιμιγδαλένιο χαλβά στο φούρνο κι εγγυάται την απόλαυση για τις ημέρες της Σαρακοστής.
Μια συνταγή από την Αιτωλοακαρνανία, όπου τα γλυκά έχουν άλλη … γεύση. Πρόκειται για ένα αγαπημένο γλυκό της περιοχής, που φιλοξενούσαν όλα τα ζαχαροπλαστεία τις ημέρες της νηστείας κυρίως κι αποτελούσε αγαπημένο κέρασμα για τις νοικοκυρές.
Υλικά
500γρ. χοντρό σιμιγδάλι
500γρ. ψιλό σιμιγδάλι
200ml ελαιόλαδο
200ml ηλιέλαιο
1l νερό
800γρ. ζάχαρη
200ml μέλι
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
3 βανίλιες
Για πασπάλισμα
100γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη και το μέλι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα σιμιγδάλια μας αφού πρώτα έχουμε κοσκινίσει για να μην έχει σβόλους. Ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα μας πολύ καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι για να μην κολλήσει το γλυκό μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Κόβουμε σε κομμάτια το ραβανί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τη κανέλα. Όταν βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρη-κανέλα σε όλη την επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.