Αν υπάρχει κάποιος φορέας , που αποτελεί συγχρόνως και “βοηθό” και business planner ενός αγροτοκτηνοτρόφου στην Κρήτη , αυτός σίγουρα είναι η αναπτυξιακή Ηρακλείου. Η «δουλειά» της ; Μα φυσικά η ανάπτυξη μιας νέας νοοτροπίας και συγχρόνως η εξεύρεση χρηματικών πόρων , για την υλοποίηση ιδεών που είναι πέραν από τις συνηθισμένες σε τομείς όπως η γεωργία , η κτηνοτροφία και ο πολιτισμός.
Της Μαρίας Σπυριδάκη
Εντυπωσιασμένοι , από την οργάνωση που τους διακρίνει πάντα με πολλούς εντύπους οδηγούς και αναλυτικά στοιχεία όλων των νομών της Κρήτης, η αναπτυξιακή Ηρακλείου παρουσίασε όλο το πρόγραμμα ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ . Η κα Εύα Κατσαράκη έδωσε έναν πολύ αναλυτικό χάρτη , με διαδρομές και φάρμες που έχουν ωφεληθεί από τις οδηγίες της αναπτυξιακής.
«Όσοι έρχονται σε εμένα, ζητούν να μάθουν την παράδοση . Η αναπτυξιακή με βοήθησε πολύ στην ταυτότητα μου »
Ο επόμενος σταθμός , που είναι η Επισκοπή Πεδιάδας , μας βρήκε να συναντάμε την κα Σεβαστή Κρασανάκη. Η κα Κρασανάκη είναι αρτοποιός και επιχειρηματίας ,ωφελούμενη προγραμμάτων της αναπτυξιακής. « Η αναπτυξιακή μου έδειξε τον δρόμο. Στην αρχή ήμουν διστακτική , δεν ήξερα αν μπορώ να μπω σε πρόγραμμα και αν θα τα καταφέρω με την παραγωγή . Μπήκαμε στο leader εκσυγχρονίσαμε το παλιό εργαστήριο και ασχοληθήκαμε με παραδοσιακές συνταγές. Ξεροτήγανα, καλιτσούνια ό,τι είχα μάθει από τη μάνα μου αλλά πλέον σε σύγχρονούς χώρους και με σύγχρονα μέσα. Μετά ανοιχτήκαμε σε παροχή του φαγητού και μπήκαμε δυναμικά σε αυτό. Ο ξένος κόσμος ενδιαφέρεται πολύ , για τα παραδοσιακά μας φαγητά και γλυκά»
«Το σπίτι του Βοσκού»
Στο Σμάρι , σε ένα μικρό ιδιωτικό οικισμό έξω από το χωριό , η οικογένεια Παπαδάκη μας υποδέχεται εν μέσω ανακαινίσεων και εργασιών στους χώρους της παραγωγής τους. Δεύτερη γενιά τυροκόμων , από τα όρη και τα μιτάτα ,τυροκομούν επαγγελματικά εικοσιπέντε χρόνια με την επωνυμία « Σταματογιώργης». Μετά από μια μικρή ξενάγηση , στον χώρο παραγωγής , μιας και τώρα δεν είναι εποχή τυροκόμησης , ο κος Παπαδάκης μας μίλησε για το πόσο ωφελήθηκε από τα leader της αναπτυξιακής « Τα προγράμματα μας εκτόξευσαν πολύ γρήγορα μπροστά στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς αλλα το Leader το υλοποιήσαμε πιο γρήγορα» Γραβιέρα ,,κεφαλοτύρια, ανθότυρο, γιαούρτι και τυριά με βότανα είναι μερικοί από τους κωδικούς «Σταματογιώργη» Μέσα στο υπέροχο μιτάτο , χτισμένο με πέτρα και τους κανόνες χτισίματος του σπιτιού του βοσκού απολαύσαμε τους κωδικούς των τυριών αλλά και τη δροσιά της πέτρας. Ο κ. Παπαδάκης μαζί με τα παιδιά του , σε λίγο καιρό θα υποδέχεται κόσμο- επισκέπτες που θα κάνουν γευσιγνωσία σε μια όμορφη αίθουσα με ξύλο , μυρωδιές από τυριά και βότανα της Κρητικής γης.
« Οι τουρίστες ,μου λένε ότι έχουμε τους πιο καλούς επαρχιακούς δρόμους από πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης»
Ο κ. Αδάμ Φρογάκης είναι επαγγελματίας οδηγός ηλεκτρικού ποδηλάτου και διοργανωτής εκδρομών με ηλεκτρικό ποδήλατο. Όπως μας είπε , οι περισσότεροι πελάτες του είναι γερμανόφωνοι και «κλείνουν» εβδομαδιαίες εκδρομές στην Κρήτη γνωρίζοντας την μέσω του ηλεκτρικού ποδήλατου. « Έχω 25 ηλεκτρικά ποδήλατα και καθοδηγώ τους επισκέπτες , στα όμορφα κρητικά χωριά . Γεύονται τις παραδοσιακές γεύσεις και λατρέυουν τα φιλόξενα καφενεία , όπου σταματάμε να πιούμε τη ρακή μας. Μου λένε ότι έχουμε πολύ καλούς δρόμους επαρχιακούς και οι κρητικού οδηγοί μας προσέχουν , όταν μας συναντούν . Η Κρήτη είναι πανέμορφη με το ποδήλατο . Βλέπεις μέρη , απολαμβάνεις τη φύση και τις μυρωδιές . Κάνουμε κάθε μέρα πολλά χιλιόμετρα , μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας και να διανυκτερεύσουμε. Η αναπτυξιακή κατάλαβε καλά , το νόημα του εναλλακτικού τουρισμού και με βοήθησε να το πραγματοποιήσω»
Το πρόγραμμα «Ορέα Κρήτη» είναι ένα κοινό όραμα των αναπτυξιακών Ηρακλείου , Λασιθίου , ΑΚΟΜ -Ψηλορείτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Σκοπός του ; Η σύνδεση βιώσιμης κτηνοτροφίας με τον τουρισμό και παράλληλα την εκπαίδευση . Ένα σχέδιο , που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει και φιλοδοξεί να αλλάξει την μορφή της κτηνοτροφίας. Μακάρι….