Την ανηφόρα έχει πάρει για τα καλά πλέον η τιμή του κρέατος, όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί, από την παραδοσιακή αγορά της οδού 1866, ο Χριστόφορος Παπαδάκης, στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, μετά από ρεπορτάζ με κρεοπώλες και καταναλωτές. Πρόκειται συγκεκριμένα για το αιγοπρόβειο κρέας και για το μοσχάρι, όπου υπάρχει κρίση λόγω ευλογιάς και μείωση παραγωγής στο πρώτο και λόγο της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης στο δεύτερο. Σταθερές παραμένουν οι τιμές στο χοιρινό κρέας και στο κοτόπουλο.
Ο παλαιότερος κρεοπώλης της αγοράς Χρήστος Δημητρίου, που διατηρεί το κρεοπωλείο του στο ίδιο σημείο από το 1973, μας μίλησε για την ακρίβεια στο κρέας, ξεκινώντας από το μοσχαρίσιο, όπου οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες και αναμένεται και περαιτέρω ανατίμηση του.
Σύμφωνα με όσα μας είπε, μέσω του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, η κατανάλωση έχει μειωθεί πολύ στο μοσχαρίσιο κρέας, όπου η τιμή από 13 ευρώ το κιλό πέρυσι, έχει εκτιναχθεί στα 16 ευρώ φέτος και πάμε και για παραπέρα αύξηση.
Αυτές οι συνεχείς ανατιμήσεις, σχετίζονται με την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας. Κι αυτό διότι, τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είχαν τεράστια εξάρτηση από τα σιτηρά της Ουκρανίας. Η τροφοδοσία τους μειώθηκε δραστικά και οι τιμές στις ζωοτροφές ακολούθησαν την ανηφόρα. Πολλά βουστάσια στη χώρα μας και στις άλλες χώρες έκλεισαν και το μοσχαρίσιο κρέας έχει «χρυσό».
Μάλιστα, η εξάρτηση της Ελλάδας σε σιτηρά της Ουκρανίας, φτάνει στο 80% μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, η ευλογιά από τη μια και τα γενικότερα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία από την άλλη, οδηγούν σε ελλείψεις και κατά συνέπεια σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών.
Ήδη, με βάση όσα μας λένε οι κρεοπώλες, η αυτάρκεια της Κρήτης έχει χαθεί. Η Κρήτη αναγκάζεται να τροφοδοτεί την υπόλοιπη Ελλάδα με αιγοπρόβειο κρέας, αφού οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν πια παραγωγή γιατί είναι αντιμέτωπες με την ευλογιά και παράλληλα τροφοδοτείται και η εστίαση.
Μεγάλες εκδηλώσεις γάμων και βαπτίσεων συνεχίζονται και η εστίαση απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Έτσι η τιμή στο αιγοπρόβειο κρέας είναι κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ και μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέα αύξηση γύρω στο 1 ευρώ.
Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές σε αρνί και μοσχάρι έχουν αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον.
Τόση υπολογίζεται πως είναι και η μείωση της αγοραστικής κίνησης.
Σταθερές παραμένουν οι τιμές σε χοιρινό και κοτόπουλο.
Στο χοιρινό οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 8 ευρώ το κιλό χωρίς κόκαλο. Η μπριζόλα γύρω στα 7 ευρώ και στα τέσσερα ευρώ η σπάλα. Χωρίς κόκαλο το κρέας πωλείται μέχρι τα 8 ευρώ το κιλό.
Η χοιροτροφία μας εξαρτάται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από την Ολλανδία περισσότερο και λιγότερο από τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Μπορεί κάποτε η Κρήτη να κάλυπτε τις ανάγκες σε χοιρινό κρέας έως και 85% αλλά μετά την ένταξη μας στην ΕΟΚ και το άνοιγμα των συνόρων, οι χοιροτρόφοι μας δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό και σήμερα έχουν μείνει λίγοι στο νησί μας μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μονάδες κεντρικά και βόρεια, όμως η κάλυψη των αναγκών της χώρας από Ελληνικό χοιρινό δεν ξεπερνάει το 25%.
Στα κοτόπουλα, στο άσπρο Ελληνικό από Άρτα και άλλες περιοχές της χώρας, η τιμή παραμένει γύρω στα 4 ευρώ και στο ντόπιο, κίτρινο κοτόπουλο φτάνει γύρω στα 5,5 ευρώ.
Οι καταναλωτές που μίλησαν στον Χριστόφορο Παπαδάκη έδωσαν έμφαση στο μοσχάρι, τόνισαν πως αδυνατούν με αυτές τις τιμές να τροφοδοτούν τα νοικοκυριά τους με κρέας, ενώ ακόμα και στις ταβέρνες πια είναι ζήτημα αν πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα, στην καλύτερη περίπτωση.