Το μέγεθος του καρπού και η κατάσταση του, είναι πλέον στο στάδιο εκείνο, κατά το οποίο ο δάκος της ελιάς, μπορεί να τον τρυπήσει για να τραφεί από τη μια και να εναποθέσει από την άλλη τα αβγά του, καταστρέφοντας την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης.
Οι πρώτες παρεμβάσεις με δολωματικούς ψεκασμούς πραγματοποιούνται στις πρώιμες παραλιακές ζώνες των Τοπικών Κοινοτήτων Βαχού, Άνω Βιάννου και Χόνδρου, στον Δήμο Βιάννου από τις αρχές Ιουνίου.
Από τις 16 Μαΐου βρίσκεται ήδη σε λειτουργία το δίκτυο παγίδων παρακολούθησης του δάκου, με τα πρώτα δεδομένα να δείχνουν αυξημένο πληθυσμό εντόμων σε αρκετές περιοχές.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη δραστηριότητα του επιβλαβούς εντόμου, γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στις πρώιμες καλλιεργητικές περιοχές, όπου ο ελαιόκαρπος βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της πήξης του πυρήνα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 και στο Χριστόφορο Παπαδάκη ο γεωπόνος Στέλιος Τσαγκαράκης, από τώρα και μετά είναι αναγκαία η εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών.
Όπως εξηγεί ο Στέλιος Τσαγκαράκης, πέρα από την κατάσταση του ελαιοκάρπου, που από τώρα και μετά αποτελεί έναν εύκολο στόχο για τον δάκο, έχουμε και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι δροσούλες του φθινοπώρου, τόσο ως προς το ύψος της θερμοκρασίας όσο και ως προς την υγρασία στην ατμόσφαιρα, μετατρέπουν για το δάκο το νησί μας κανονικό παράδεισο.
Άλλα χρόνια την είχαμε φτηνά γλιτώσει, γιατί πέρα από το πρόγραμμα της δακοκτονίας, είχαμε και παρατεταμένους καύσωνες, που καθήλωναν το καταστροφικό αυτό έντομο. Αυτό το καλοκαίρι όμως, τέτοιες συνθήκες δεν είχαμε, πέρα από λίγες ημέρες καυτές μες στον Ιούλιο.
Γίνεται λοιπόν η εκτίμηση, ότι κατά περιοχές, υπάρχει μεγάλος πληθυσμός του εντόμου και ακόμα αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δακοχρονιά, σίγουρα η επικινδυνότητα είναι μεγάλη.
Εξάλλου, επειδή οι περισσότερες περιοχές της Κρήτης χαρακτηρίζονται φέτος από μία μέτρια παραγωγή, θεωρείται σίγουρο ότι εκεί αν δεν κινητοποιηθούν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι ίδιοι οι παραγωγοί, θα υπάρξει έξαρση του δάκου. Κι αυτό διότι όπως είναι γνωστό, οι λιγοστές ελιές είναι πιο φουσκωμένες πάνω στο δέντρο, γιατί τρέφονται καλύτερα από τους χυμούς της ελιάς και έτσι γίνονται πιο ευάλωτες από την επιδρομή του δάκου.
Στο ερώτημα μας αν ο ελαιοπαραγωγός πρέπει να προχωράει από μόνος του σε ολικούς ψεκασμούς, ο Στέλιος Τσαγκαράκης συνιστά μεγάλη προσοχή, πάντοτε όλες οι εργασίες να γίνονται με βάση τις οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης και φυσικά να τηρούνται ευλαβικά οι δοσολογίες και οι χρόνοι πάνω στα εγκεκριμένα από το υπουργείο φυτοφάρμακα.
Από φέτος, εξάλλου, δυσκολεύει η κατάσταση και με τους ελέγχους των υπηρεσιών με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ανίχνευση όχι μόνο δραστικών ουσιών αλλά και επιμολυντών, όπως είναι οι ρίποι από τη χρήση ραβδιστικών και άλλων μηχανημάτων κλαδευτικών και ξυλοκοπτικών. Το λάδι που θα παραχθεί φέτος, θα τεθεί σε πολύ αυστηρούς ελέγχους κατά την επόμενη χρονιά, που θα βρίσκεται στην αγορά για τις ανάγκες των καταναλωτών. Και φυσικά αμέσως θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο χύμα.