Οι φυσικές αλλαγές του εγκεφάλου
Ο εγκέφαλος, όπως και το υπόλοιπο σώμα, μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Ο νευρολόγος Dr. Alexander Zubkov, όπως μεταδίδει η HuffPost, εξηγεί πως η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται σταδιακά, ενώ παρατηρείται μείωση βασικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν άμεσα τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση. Επιπλέον, συσσωρεύεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται χρόνια, ήπια φλεγμονή, παράγοντες που σχετίζονται με τη σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Ωστόσο, η γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα νοητική κατάρρευση. Η Yuko Hara, διευθύντρια του προγράμματος πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Alzheimer’s Drug Discovery Foundation, σημειώνει ότι με την ηλικία αυξάνονται η σοφία, το λεξιλόγιο και η εμπειρία που αποκτά κανείς.Ο ρόλος της διατροφής στη λειτουργία του εγκεφάλου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της νοητικής διαύγειας. Ο Dr. Zubkov τονίζει πως μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, προστατεύει από την οξειδωτική φθορά και βελτιώνει τη νευροδιαβίβαση.Τροφές που ωφελούν τη νοητική υγεία
Η διατροφολόγος Lauren Manaker προτείνει ορισμένες τροφές που φαίνεται να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου: -Τσάι (πράσινο, μαύρο, λευκό,): Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες και φλαβονοειδή, καθώς και L-θεανίνη και καφεΐνη που συμβάλλουν στη διαύγεια και την εγρήγορση. Η τακτική κατανάλωσή του, ειδικά του πράσινου τσαγιού, συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες.– Καρύδια: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και ALA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα ALA στο αίμα σχετίζονται με βελτιωμένη εγκεφαλική ενέργεια, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
