To αγαπημένο τους κόκκινο κρέας είναι αναγκασμένοι να «κόψουν» οι Αργεντινοί, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών.
Στη χώρα που φημίζεται για την παραγωγή αλλά και την κατανάλωσης κρέατος παγκοσμίως, η κατανάλωση βοδινού κρέατος έχει μειωθεί κατά 16% φέτος (με σταθερή πτωτική τάση).
Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση βοδινού είναι τμήμα της παραδοσιακής κουλτούρας της χώρας, με τη συγκέντρωση γύρω από τις parillas, ήτοι της μεγάλες χτιστές ψησταριές που έχουν τα περισσότερα σπίτια, να είναι τακτική συνήθεια για τις οικογένειες, η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να οδηγηθούν σε επώδυνες λύσεις.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση βοδινού έχει πέσει δραστικά από τα 52 κιλά ετησίως πέρυσι στα 44 κιλά φέτος, ένα νούμερο που μπορεί να φαντάζει και πάλι υψηλό συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά που είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τα δεδομένα της Αργεντινής. Είναι χαρακτηριστικό πως τη δεκαετία του ’50 ο μέσος όρος βρισκόταν στα 100 κιλά ετησίως.
Η κάμψη αυτή συνοδεύεται με στροφή σε φτηνότερα κρέατα, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο ή και πλήρη κατάργηση του και αντικατάσταση του με ζυμαρικά. Οφείλεται δε, στην εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 300% και την επιβράδυνση της οικονομίας παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ο νέος υπερσυντηρητικός πρόεδρος, Χαβιέρ Μιλέι.
Όσον αφορά τον κλάδο παραγωγής, παρά την αύξηση των εξαγωγών οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να πιέζονται εξαιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών. Ο νούμερο ένα αγοραστής βοδινού από την Αργεντινή είναι η Κίνα, όμως σε χαμηλότερες τιμές.