Παραπαίει η βιομηχανία χυμών πορτοκαλιού, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, κλυδωνιζόμενες από μια τέλεια καταιγίδα ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από το κλίμα, συνεχείς περιορισμούς στην προσφορά και μια ασθένεια των εσπεριδοειδών γνωστή ως πρασίνισμα.
Το ράλι των τιμών επιταχύνθηκε απότομα στα τέλη του περασμένου μήνα, αφότου το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, είναι πιθανό να καταγράψει μια από τις χειρότερες σοδειές πορτοκαλιού εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες.
Η κρίση ώθησε ακόμη και ορισμένους κατασκευαστές και αναμείκτες χυμού πορτοκαλιού να διερευνήσουν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά φρούτα, όπως μανταρίνια, μήλα και αχλάδια, για την αραίωση του ποτού.
«Χωρίς να διαφαίνεται βραχυπρόθεσμη λύση και με τον κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών ασθένειας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη«, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Κις Κουλς, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU).
Τα προθεσμιακά συμβόλαια κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έκλεισαν τη Δευτέρα στα 4,29 δολάρια ανά λίβρα – σχεδόν διπλάσια από την τιμή που καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο.
Το συμβόλαιο αναφοράς έχει μειώσει τα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας από το ενδοημερήσιο υψηλό των σχεδόν 5 δολαρίων ανά λίβρα στις 28 Μαΐου.