Η NASA ετοιμάζεται να κατακτήσει τον αστεροειδή 16 Psyche, ο οποίος περιέχει τόσο πολύ χρυσό, που αρκεί να κάνει κάθε άνθρωπο στη Γη δισεκατομμυριούχο.
Η NASA είναι πολύ κοντά στην εξερεύνηση του αστεροειδή 16 Psyche, ο οποίος αποτελείται από χρυσό, σίδηρο, νικέλιο, πλατίνα και κοβάλτιο. Περιέχει αρκετά πολύτιμα μέταλλα ώστε να «επισκιάσει» το παγκόσμιο ΑΕΠ των 100 τρισ. δολαρίων κατά 100.000 φορές, ακόμη και ένα κλάσμα αυτού του όγκου του θα μπορούσε να προκαλέσει χάος.
Αυτά είναι τα 10 ανησυχητικά πράγματα που θα συμβούν σε περίπτωση που η NASA καταγράψει τον αστεροειδή και, για κάποιο λόγο, ο καθένας από εμάς γίνει δισεκατομμυριούχος – λέμε τώρα.
Μαζικός πληθωρισμός και υποτίμηση του νομίσματος
- Αν όλοι στον κόσμο άξιζαν δισεκατομμύρια, αυτό θα οδηγούσε σε υπερπληθωρισμό – όπου οι τιμές εκτινάσσονται και τα νομίσματα υποτιμώνται. Έτσι, η αγοραστική δύναμη του χρήματος θα μειωνόταν κατακόρυφα. Ωστόσο, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών θα εκτοξεύονταν στα ύψη, επειδή θα υπήρχαν πάρα πολλά χρήματα που θα κυνηγούσαν πολύ λίγα αγαθά.
- Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα αναγκαστούν να υποτιμήσουν τα νομίσματα ή να εκδώσουν νέα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την οικονομία. Το να θεωρηθεί κάθε άτομο ως δισεκατομμυριούχος θα καθιστούσε το υπάρχον νόμισμα άνευ νοήματος από πολλές απόψεις. Ούτε το δολάριο, ούτε το ευρώ, ούτε το γιεν δεν θα είχαν πλέον την ίδια αξία που είχαν κάποτε.
Όταν κανείς δεν θέλει να δουλέψει
- Ανατροπή στην αγορά εργασίας: Αν δεν υπήρχε ανάγκη για εργασία, οι περισσότεροι θα εγκατέλειπαν τις δουλειές τους. Εστιατόρια, εργοστάσια και δημόσιες υπηρεσίες θα αποσυντίθεντο. Ταυτόχρονα, νέες μορφές δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας θα εμφανίζονταν.
- Υγειονομική και εκπαιδευτική επανάσταση: Αν η πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση γινόταν παγκόσμια, η ποιότητα ζωής θα βελτιωνόταν ραγδαία — υπό τον όρο ότι θα υπήρχε επαρκές προσωπικό για να τις προσφέρει.
Νέα κοινωνικά πρότυπα, παλιές ανισότητες
- Η ανισότητα δεν εξαφανίζεται: Κάποιοι θα επένδυαν σοφά, άλλοι θα σπαταλούσαν τα πάντα. Η κοινωνική ανισότητα θα άλλαζε μορφή, όχι απαραίτητα θα εξαφανιζόταν.
- Νέες μορφές εξουσίας: Σε έναν κόσμο χωρίς οικονομική ανάγκη, οι κοινωνικές διακρίσεις ίσως βασίζονταν στην επιρροή, τη δημιουργικότητα ή την τεχνογνωσία.
Περιβάλλον, τεχνολογία και… χάος
- Περιβαλλοντικές συνέπειες: Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και υλικών θα επιβάρυνε περαιτέρω τον πλανήτη, εκτός κι αν συνοδευόταν από ριζικές μεταρρυθμίσεις στη βιωσιμότητα.
- Τεχνολογική άνθηση: Η άρση των οικονομικών περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρήξεις καινοτομίας, ερευνών και καλλιτεχνικής δημιουργίας — μια νέα χρυσή εποχή για την τεχνολογία.
- Πολιτική αναδιάταξη: Με τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας να χάνουν το μονοπώλιο του πλούτου, θα ήταν δύσκολο για κυβερνήσεις και ελίτ να διατηρήσουν τον έλεγχο. Αυτό θα μπορούσε να φέρει είτε δημοκρατική αναγέννηση είτε κοινωνική αστάθεια.
Πηγή: gazzetta.gr