Ως προειδοποιητικό χαρακτηρίζει το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ο Πτέραρχος ε.α. και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων κ. Βαγγέλης Γεωργούσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη.
Ο κ. Γεωργούσης, θεωρεί ότι το χτύπημα αποτέλεσε μία προειδοποίηση που στην πράξη ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, αφού υπήρξε αποκλιμάκωση μιας γενικότερης έντασης με δεδομένο το γεγονός ότι τα «ευρύτερα συμφέροντα είναι μεγαλύτερα από την ίδια την ανάγκη του χτυπήματος».
«Το μεν Ιράν επικαλείται διάφορες εκδοχές. Το Ισραήλ δεν λέει τίποτα. Οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ένα χτύπημα περιορισμένης έκτασης» αναφέρει ο κ. Γεωργούσης ο οποίος και προσθέτει:
«Υπήρξε μία προειδοποίηση. Οι δύο πλευρές νιώθουν ικανοποιημένες και δεν θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη έκταση».
Παγκόσμια Οικονομία
Σε σχέση με τις επιπτώσεις της γενικότερης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεωργούσης αναφέρει:
«Έχουμε μία διάχυση της κρίσης που έχει επιπτώσεις επί της παγκόσμιας Οικονομίας. Αν προσθέσουμε ακόμα μεγαλύτερα στοιχεία αναταράχης θα έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στο παγκόσμιο σύστημα ισορροπιών. Δεν συμφέρει τους μεγάλους παίκτες και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα η υπόθεση Χαμάς – Χεσμπολάχ δεν έχει τελειώσει. Αν αυτοί οι φορείς δεν αλλάξουν δόγμα δεν θα τελειώσει η αντιπαράθεση. Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να αξιολογεί τις ανάγκες. Τη δεδομένα στιγμή το χτύπημα είναι προειδοποιητικό».
Ο ρόλος της Ελλάδας
Κρίσιμο θεωρεί ο Πτέραρχος ε.α. το ρόλο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου στις εξελίξεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γεωργούσης:
«Εμείς σαν χώρα ως μέλη του παγκόσμιου συστήματος έχουμε επιπτώσεις κατ’ αρχήν οικονομικές. Αλλά επειδή οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι σε πολύ καλό σημείο, θα πρέπει να δούμε το στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή, οι δύο χώρες που μπορούν να δώσουν ευελειξία στις Εβραϊκές δυνάμεις είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Γι’ αυτό η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα αποκτά μεγαλύτερη αξία».