Η Χαμάς «ήθελε πόλεμο και θα τον έχει» διεμήνυσε εχθές ο Νετανιάχου – Χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό η Γάζα – Κλιμακώνεται το δράμα τον απαχθέντων που απειλούνται με εκτελεση από τους τρομοκράτες.
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου στο Ισραήλ, με τη λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται πλέον υπό πολιορκία χωρίς τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, τους μαχητές της Χαμάς να κλιμακώνουν τις επιθέσεις ρουκετών τους στο Ισραήλ και την ισραηλινή αεροπορία να απαντά με το δικό της «σφυροκόπημα».
Μιλώντας δύο ημέρες μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 900 ανθρώπους στο Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι τα χτυπήματα του Ισραήλ μόλις ξεκίνησαν. «Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει».
Διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει «για πολλές γενιές», υποστήριξε.
Στους ίδιους τόνους, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε εχθές ότι ξεκινά η πλήρης πολιορκία της Γάζας. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα – όλα κλείνουν. Κάνουμε πόλεμο με κτήνη και θα δράσουμε ανάλογα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γιοάβ Γκαλάντ.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκτελεί έναν ισραηλινό όμηρο ως αντίποινα για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό αμάχων. Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που κρατά πάνω από 100 ομήρους ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
Το δράμα των ισραηλινών ομήρων
Μητέρες, γιαγιάδες, ως και παιδιά. Στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς βρίσκονται εκατοντάδες απαχθέντες άμαχοι πολίτες. Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, άντρες και γυναίκες που αρπάχτηκαν βίαια στη διάρκεια της φονικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου.
Οι ισραηλινές Αρχές, οι οποίες προσπαθούν ως σήμερα να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των απαχθέντων, έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο αριθμό φρικτού βιντεοσκοπημένου υλικού, στο οποίο εμφανίζονται οι τρομοκράτες να βασανίζουν με τον πλέον επαχθή τρόπο τους ομήρους.
Τα βίντεο της φρίκης: Σε αυτά, εμφανίζονται άνδρες όμηροι να υπόκεινται ακρωτηριασμούς και, γυναίκες και παιδιά να βιάζονται ομαδικά- πολλές φορές δίπλα σε πτώματα. Σε άλλο, μια γυναίκα, μετά από βιασμούς και ξυλοδαρμούς, περιφέρεται ως «τρόπαιο» από τη Χαμάς. Σε ένα βίντεο, εμφανίζεται η Ντόρον Άσερ να έχει στοιβαχτεί δεμένη, μαζί με τις δύο κόρες της, 5 και 3 ετών, σε μια γεμάτη με ομήρους καρότσα αυτοκινήτου της Χαμάς. Ο σύζυγός της, Γιόνι Άσερ, παρακαλά να τις αφήσουν ελεύθερες και προσφέρεται να κρατηθεί ο ίδιος ως όμηρος. Ποια θα είναι η μοίρα που τους περιμένει; Ισραηλινοί αξιωματούχοι αδυνατούν να απαντήσουν, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ περίπλοκη», ιδιαίτερα όσο οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια σκληρή επίθεση εκδίκησης.
Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέει ότι ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται όμηροι είναι «πολίτες, παιδιά και γιαγιάδες» και τονίζει με νόημα ότι στη στενή λωρίδα γης των περίπου 363 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τη Γάζα, ζουν σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη και εκεί, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει τα κρησφύγετα όπου κρατούνται. Όπως και πολύ δύσκολο είναι να προβλεφθεί η μοίρα των περίπου 100 -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- απαχθέντες.
Γι’ αυτή τη μοίρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Αλ Κασάμ, προειδοποιεί ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν απειλή για τη ζωή των ομήρων. Μετά την έναρξη των βομβαρδισμών από το Ισραήλ, η Χαμάς απείλησε ότι θα εκτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη από έναν Ισραηλινό όμηρο για κάθε πλήγμα σε κατοικία Παλαιστινίου στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανέφερε ότι θα μεταδίδουν τον ήχο και το βίντεο των εκτελέσεων, αν και δήλωσε ότι (προς το παρούν) ενεργούν σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, κρατώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ασφαλείς. Και ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ισραηλινού στρατού ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες, αναφέροντας ότι (οι όμηροι) «είναι παρόντες σε όλους τους άξονες της Λωρίδας της Γάζας».
Οι ισραηλινοί θεωρούν ότι σε έναν μεγάλο βαθμό, οι τρομοκράτες μπλοφάρουν. Και ότι σκοπεύουν να κρατήσουν έναν σημαντικό αριθμό των ομήρων ζωντανό, για να διαπραγματευθούν. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που συνηθίζουν οι ένοπλες αραβικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, ή η Χεζμπολάχ. Άλλωστε, οι ισραηλινοί γνωρίζουν ότι όσες φορές έχουν απαχθεί πολίτες ή στρατιώτες από τη Χαμάς, χρησιμοποιούνται ως «διαπραγματευτικά χαρτιά» για την ανταλλαγή με μέλη της που κρατούνται. Το αυτό συμβαίνει ακόμα και με τα λείψανα στρατιωτών που δεν επιστρέφονται από τη Χαμάς στις οικογένειές τους, στο Ισραήλ, εκτός αν δοθούν ανταλλάγματα. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η Χαμάς κρατά τόσο μεγάλο αριθμό ομήρων και δη πολιτών.
Η εμπειρία, πάντως, δείχνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όπως ο 19χρονος Ισραηλινός στρατιώτης Γιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί από την ισραηλινή πλευρά του φράχτη των συνόρων στη Γάζα. Ο Σαλίτ είχε απαχθεί το 2006 και κρατήθηκε όμηρος ως το 2011. Η Χαμάς τον απελευθέρωσε πέντε χρόνια αφότου τον απήγαγε, μετά από σκληρές -πολύ σκληρές- διαπραγματεύσεις. Οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να τον ανταλλάξουν με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.
Και, αυτό το «προηγούμενο» φαίνεται ότι το έχουν στο νου τους και οι αξιωματούχοι της Χαμάς και όχι μόνο. Για παράδειγμα, παρότι το Ισραήλ παραμένει ακλόνητο στο δόγμα «δε διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες» και αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τη Χαμάς, το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ έχει αναθέσει σε έμπειρους διαμεσολαβητές καθήκοντα ενδιάμεσων. Σκοπός τους, όπως επιβεβαιώνει η καταριανή κυβέρνηση, είναι να φέρουν σε διαπραγματεύσεις τη Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους για σύναψη εκεχειρίας, αλλά κυρίως για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.
Οι Καταριανοί έχουν εστιάσει στην απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ για να ανταλλαχθούν με Ισραηλινούς και Αμερικανούς ομήρους της Χαμάς. Καταριανές πηγές σημειώνουν ότι «οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τον συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών από το Σαββατόβραδο και κινούνται σε θετική πορεία», παρότι οι Ισραηλινοί διαψεύδουν πως υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση- διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσάρι αρκέστηκε μόνο να αναφέρει στο Reuters ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές προς ώρας. Οι προτεραιότητές μας είναι να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να απελευθερωθούν οι όμηροι».
Πηγή: protothema.gr