Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να υπάρξει δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου, χωρίς όμως να προχωρήσουν στην επιβολή παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή.
Οι χώρες της G20 δεσμεύτηκαν να «συνεργαστούν» ώστε οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών να φορολογούνται περισσότερο, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να συμφωνήσουν στην επιβολή παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε την Παρασκευή (26/07) κατά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών, στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.
Με «απόλυτο σεβασμό» στην «εθνική κυριαρχία σε φορολογικά ζητήματα», οι χώρες μέλη της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο συμφώνησαν «να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε» προκειμένου «να εξασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα με τις μεγαλύτερες περιουσίες θα συνεισφέρουν περισσότερο», στο πλαίσιο πιο «δίκαιων» φορολογικών συστημάτων και κοινωνιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Βραζιλία.
Η πρόταση της Βραζιλίας και οι αντιδράσεις
Η παραπάνω θέση αποτελεί προτεραιότητα για τη Βραζιλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G20. Η Βραζιλία έχει στο παρελθόν διατυπώσει την ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου για τα πλουσιότερα άτομα του κόσμου, εμπνευσμένη από την αναθεώρηση της φορολογίας των επιχειρήσεων που συζητήθηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η ιδέα, που επινοήθηκε από τον σύμβουλο της G20 Gabriel Zucman, θα αποτελείτο από μια ελάχιστη εισφορά 2% στους 3.000 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως ετησίως, όπως αναφέρει το Politico.
Όμως η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και αντιμετωπίζει αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία στο Ρίο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν βλέπουν την ανάγκη ή κρίνουν ότι είναι πραγματικά επιθυμητό να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια παγκόσμια συμφωνία για το θέμα αυτό».
Επομένως, αναμένεται να ξεκινήσουν έναν «διάλογο για τη δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των ατόμων με εξαιρετικά υψηλό πλούτο», όπως αναφέρει η συμφωνία, κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι για να φτάσουμε από τον διάλογο στην υλοποίηση συγκεκριμένων φορολογικών πολιτικών, θα πάρει αρκετό χρόνο.
Χαιρετίζει τη θέση της G20 η Γκεοργκίεβα
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε την Παρασκευή τη θέση της G20 υπέρ της «φορολογικής δικαιοσύνης», κρίνοντας «επίκαιρη» και «ευπρόσδεκτη» την απόφαση τα κράτη μέλη της να «συνεργαστούν» για να φορολογηθούν περισσότερο οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών.
«Το κοινό όραμα των υπουργών της G20 για την προοδευτική φορολογία είναι επίκαιρο και ευπρόσδεκτο, καθώς η ανάγκη να ανακτηθούν δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις σε πολλές χώρες», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της. Κατά την άποψή της, «η προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή των αποφάσεων αυτών».
Πηγή: news247.gr