Λίγα χρήματα είναι διαθέσιμα φέτος για την Ελλάδα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, διαβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά.
Όπως είπε, περισσότερα χρήματα θα είναι διαθέσιμα του χρόνου.
Παρουσιάζοντας τις συμπληρωματικές οικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη, ο επίτροπος Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε:
«Δυστυχώς, ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και έχουν μείνει λίγα χρήματα. Κάθε χώρα που έχει πληγεί έχει 3 μήνες για να μας δώσει το ποσό των ζημιών που υπολογίζουν. Η Κομισιόν θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια να διαχειριστεί αυτή την κρίση…», τόνισε.
Το θέμα αυτό έχει αναδείξει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συγκρίνει την ετοιμότητα της Ελλάδας με την Σλοβενία που πριν ένα μήνα, όταν πλημμύρισαν εκεί τα 2/3 της επικράτειας, η σλοβένικη κυβέρνηση σε μόλις 3 ημέρες εξασφάλισε την αρωγή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ την 5η ημέρα χρηματοδότηση άνω των 2,7δισ. ευρώ. Επίσης, ρωτάει αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει αίτημα συνδρομής προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;
Η δήλωση του Πάολο Τζεντιλόνι έρχεται εν μέρει σε σύγκρουση με όσα δήλωσε το πρωί ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ είπε ότι οι φονικές πλημμύρες «είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί, αρχής γενομένης από τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο στο Στρασβούργο και τη συνάντησή του με την πρόεδρο της φον ντερ Λάιεν», ενώ διέψευσε ότι είναι λίγα τα χρήματα για την Ελλάδα.
Μάλιστα σε δημοσιογραφική ερώτηση «τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα» από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε αρχικά ότι «μιλάμε σε μια συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ στα 42 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους, κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ».