Την προσαρμογή των γλωσσικών μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εμπεριέχουν και να προάγουν τις «κοινωνικές αρχές» του καθεστώτος, ζητά από τις κινεζικές επιχειρήσεις το Πεκίνο. Για το σκοπό αυτό, οι αρχές έδωσαν εντολή στις εγχώριες επιχειρήσεις να τεστάρουν και να αναπροσαρμόσουν τα μοντέλα ΑΙ στα συστήματα τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αρμόδια διοικητική αρχή επιτήρησης του Διαδικτύου (CAC) ανάγκασε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τις start-upsσυμπεριλαμβανόμενης της ByteDance (της μητρικής του TikTok), της Alibaba, της Moonshot και της 01.AIνα λάβουν μέρος σε μια υποχρεωτική κυβερνητική επιθεώρηση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν.
Η επιθεώρηση περιλαμβάνει εξονυχιστικές ερωτήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων θέματα υψηλής πολιτικής ευαισθησίας για τη χώρα, αλλά και τις απόψεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Το σχέδιο συνιστά ουσιαστικά τη μεγαλύτερη διεύρυνση στο καθεστώς λογοκρισίας που χαρακτηρίζει ήδη την Κίνα, δύο δεκαετίες από την εισαγωγή του λεγόμενου «μεγάλου firewall» με το οποίο οι αρχές μπλόκαραν ξένες ιστοσελίδες, αλλά και την κυκλοφορία πληροφοριών και ειδήσεων που θεωρούνταν επιβλαβείς για το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η διαδικασία θεωρείται πως έχει ήδη οδηγήσει τις εταιρείες ΑΙ της χώρας να προσπαθήσουν να αναπροσαρμόσουν γρήγορα τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που δημιουργούν, έναν στόχο που ειδικοί του κλάδου θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο, καθώς μεγάλο μέρος του περιεχομένου των εργαλείων και μοντέλων είναι στην αγγλική γλώσσα.
Πάντως, σύμφωνα με τους FT, τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατά στα κινεζικά chatbot. Αναζητήσεις στοιχείων και πληροφοριών για ευαίσθητα ζητήματα, όπως το μακελειό στην πλατεία Τιένανμεν το 1989 ή μη αποδεκτές ερωτήσεις για την κυβέρνηση και τον Κινέζο πρόεδρο, ουσιαστικά απορρίπτονται από τα εργαλεία.
Την ίδια ώρα, όπως έχει γίνει γνωστό, το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί πειραματικά ένα νέο γλωσσικό μοντέλο ΑΙ, το Chat Xi PT, το οποίο έχει αναπτυχθεί με βάση τις βασικές ιδεολογικές αρχές του δόγματος του Σι Τζινπίνγκ, με σκοπό να μυήσει και κυρίως να εκπαιδεύσει την κοινή γνώμη στα πιστεύω του, τα οποία συνδυάζουν τον παραδοσιακό κινεζικό μαρξισμό με τον στόχο της κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης της χώρας.