Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε σήμερα τη νοτιοανατολική Ασία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια.
Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες (τη Σαγκάινγκ, τη Μάνταλεϊ, το βόρειο τμήμα της πολιτείας Σαν, τη Ναϊπιντάου, τη Μαγκουάι και τη Μπάγκο) λόγω της έκτασης των ζημιών.
«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η χούντα στο Telegram.
Οι αρχές της Μιανμάρ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων και έχουν περιοριστεί να ανακοινώσουν ότι έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια σε πέντε πόλεις και κωμοπόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου έχουν καταρρεύσει δύο γέφυρες και έχει υποστεί ζημιές μεγάλος αυτοκινητόδρομος, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα Global New Light of Myanmar στον ιστότοπό της.
Ωστόσο το γεγονός ότι η στρατιωτική χούντα, που παραμένει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα μετά το πραξικόπημα του 2021, ζήτησε βοήθεια ενδέχεται να σημαίνει ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας καταστροφή.
Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της Ναϊπιντάου όπου έχουν διακομιστεί πολλά θύματα.
Σειρές από τραυματίες κείτονται έξω από το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το κτίριο, με την είσοδο των επειγόντων να έχει καταρρεύσει εντελώς.
Εργαζόμενος στο νοσοκομείο έτρεξε πίσω από δημοσιογράφους λέγοντας: «Είναι μια περιοχή με πολλά θύματα». «Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση», πρόσθεσε.
«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να μας προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζάου Μιν Τουν εκπρόσωπος της χούντας.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη μερική κατάρρευση τεμένους στην πόλη Ταουνγκνού στην επαρχία Μπάγκο της Μιανμάρ, ενώ τουλάχιστον ακόμη δύο έχασαν τη ζωή τους και 20 έχουν εγκλωβιστεί από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Αούνγκ Μπαν.
Στην Ταϊλάνδη τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μπανγκόκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Τσαντσάρτ Σιτιπούντ, ενώ δεκάδες εργάτες ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια υπό κατασκευή κτιρίου 30 ορόφων το οποίο κατέρρευσε.
Οι αρχές της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας κήρυξαν την περιοχή ζώνη καταστροφής, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετάσουν τις πληγείσες περιοχές, να αποτιμήσουν τις ζημιές όπως και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ενδέχεται να παραμένουν σε κίνδυνο.
Οι αρχές έχουν λάβει σχεδόν 170 κλήσεις για ζημιές σε κτίρια της Μπανγκόκ, εξήγησε ο Σιτιπούντ, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετασεισμοί καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ, σύμφωνα με το USGS.
Στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ναϊπιντάου, δρόμοι έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, ενώ έχουν πέσει και οροφές κτιρίων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν από το Myanmar Now δείχνουν να έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής αγοράς στην πόλη.
Το ίδιο μέσο ενημέρωσης μετέδωσε εικόνες από έναν πύργο με ρολόι που έχει καταρρεύσει, όπως και τμήμα του τείχους στο Παλάτι της Μάνταλεϊ.
Στο μεταξύ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν κάτοικοι της Μάνταλεϊ δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει και συντρίμμια στους δρόμους.
Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, που συνορεύει με τη Μιανμάρ, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Η Μπανγκόκ κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής
Η Μπανγκόκ κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης, έπειτα από τον σφοδρό σεισμό που έπληξε την γειτονική Μιανμάρ.
Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ανακοίνωσε ότι πολλά ψηλά κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί ζημιές και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.
Ο Τσαρνττσάρτ Σιτιπούντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές δεν είναι γνωστός και ότι διεξάγονται επιθεωρήσεις.
Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για ζημιές σε κτίρια και υποδομές, ενώ ανησυχεί για την κατάσταση φραγμάτων
Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε σήμερα τη Μιανμάρ έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και δημόσιες υποδομές, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση μεγάλων φραγμάτων, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.
Από την πλευρά του αξιωματούχος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές από τον σεισμό των 7,7 βαθμών δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στην κεντρική Μιανμάρ.
Έξι περιοχές της Μιανμάρ έχουν πληγεί περισσότερο, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε ο Ερυθρός Σταυρός.
«Δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, περιλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και δημόσιων κτιρίων», σημείωσε η Μαρί Μανρίκ Συντονίστρια του Προγράμματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γιανγκόν.
«Αυτή τη στιγμή ανησυχούμε για μεγάλα φράγματα, τα οποία οι άνθρωποι παρακολουθούν για να δουν σε τι κατάσταση είναι», τόνισε.
«Η γέφυρα που συνδέει τη Μάνταλεϊ με τη Σαγκάινγκ έχει καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει επιμελητειακά προβλήματα. Στη Σαγκάινγκ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων» στη Μιανμάρ, πρόσθεσε.