Η παραγγελία αυτή, με κόστος 830 εκατομμυρίων δολαρίων, σημαίνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας θα γίνουν «από τις ισχυρότερες και πιο τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο».
Η Αυστραλία θα αγοράσει από τις ΗΠΑ πάνω από διακόσιους πυραύλους κρουζ Tomahawk, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, η οποία συνεχίζει την προσπάθεια να αντεπεξέλθει στην άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας στην περιοχή.
Η παραγγελία αυτή, με κόστος 830 εκατομμυρίων δολαρίων, σημαίνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας θα γίνουν «από τις ισχυρότερες και πιο τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, ο Πατ Κόνροϊ.
Η Αυστραλία αποκτά με ταχείς ρυθμούς νέες στρατιωτικές δυνατότητες, επιλέγοντας συστήματα ικανά να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις δυνητικούς αντιπάλους όπως η Κίνα.
«Καθώς εισερχόμαστε σε αυτήν που πολλοί αποκαλούν εποχή των πυραύλων, αυτοί αποτελούν απαραίτητα εργαλεία ώστε οι αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε θέση να εκπληρώνουν την αποστολή τους να υπερασπίζονται τους Αυστραλούς», πρόσθεσε ο κ. Κόνροϊ.
Τους πυραύλους Τόμαχοκ, με δραστικό βεληνεκές χιλίων και πλέον χιλιομέτρων, θα φέρουν τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού.
Προορίζονται εξάλλου να χρησιμοποιηθούν από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που πρόκειται να αποκτήσει η Αυστραλία στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS που σύναψαν η Καμπέρα, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον.
Τον Ιανουάριο η Αυστραλία αποδέχθηκε εξάλλου προσφορά των ΗΠΑ για την προμήθεια πυραύλων HIMARS, μέρους συστήματος αυτοκινούμενου πυροβολικού που χρησιμοποιείται επίσης από τον ουκρανικό στρατό.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα βοηθήσει την Αυστραλία να δημιουργήσει δική της βιομηχανία κατασκευής πυραύλων, ώστε να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της πολέμου στην Ουκρανία.
«Αγοράζουμε αυτά τα όπλα τώρα για να αποκτήσουμε δυνατότητες γρήγορα», είπε ο κ. Κόνροϊ, όμως «μελετάμε επίσης επιλογές για να κατασκευάζουμε τους πυραύλους στην εθνική μας επικράτειά» καθώς είναι «σημαντικό» η χώρα να ενισχύσει «την αμυντική βιομηχανία της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ