Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δεν άργησε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή, αφού οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία έδειχναν ότι το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο οδηγούνταν σε μια νίκη-σοκ, όπως τη χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Προτού οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας – η οποία περιλαμβάνει τη δική του ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία», τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους – προλάβουν να πουν μια λέξη, ο Μελανσόν ανέβηκε στο επίκεντρο της σκηνής σε μια συγκέντρωση οπαδών του, απαιτώντας να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Δήλωσε επίσης ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) δεν θα δεχθεί «συνδυασμούς» και θα αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις με άλλες ομάδες.
«Το NFP θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του», δήλωσε ο Μελενσόν στους οπαδούς του την Κυριακή. «Τίποτα άλλο παρά το πρόγραμμά του. Όλο το πρόγραμμά του».
Η συμμαχία έχει υποσχεθεί σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης – μέτρα που θα προκαλούσαν μεγάλη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ (194 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως.
Αναλυτικά, το Montaigne εκτιμά ότι, ο Μελανσόν προτείνει 112,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων ή σε φορολογικά ή ασφαλιστικά έσοδα, που πιθανόν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα. Τα μέτρα αυτά για τα έσοδα βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις (82,5 δισ. ευρώ) και τα νοικοκυριά, για το εισόδημα (12 δισ. ευρώ), τον πλούτο (5 δισ. ευρώ) και την κληρονομιά (9 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, ο Μελανσόν προτείνει επίσης 331,6 δισ. ευρώ σε πρόσθετες νέες δαπάνες και 0,4 δισ. ευρώ σε περικοπές φόρων ετησίως. Τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν ιδίως τους συνταξιούχους (85,8 δισ. ευρώ) και τη δημόσια υγεία (40 δισ. ευρώ), τόσο μέσω της αυξημένης επιστροφής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης όσο και μέσω της αναβάθμισης και πρόσληψης προσωπικού υγείας. Η εκπαίδευση θα λάβει επίσης 34,2 δισ. ευρώ για στήριξη, ιδίως με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 19.