Από την 1η Ιανουαρίου 2027, η καθημερινότητα των οδηγών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη αναμένεται να αλλάξει δραστικά – και επώδυνα.
Χωρίς να πρόκειται για άμεση φορολογική επιβάρυνση, το κόστος σε πετρέλαιο και βενζίνη θα αυξηθεί μέσω της νέας φάσης του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών CO₂ (RCDE ΕΕ 2).
Πρόκειται για έναν μηχανισμό τιμολόγησης των εκπομπών ρύπων, ο οποίος θέτει αυστηρότερες χρεώσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες και τους διανομείς καυσίμων για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται. Και όπως πάντα, το κόστος αυτό τελικά θα μετακυλιστεί στην αντλία.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η σημερινή επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 15 λεπτά ανά λίτρο diesel και 13 λεπτά στη βενζίνη.
Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι με την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO₂ στα 120 €/τόνο, το 2027, η επιβάρυνση μπορεί να εκτοξευτεί έως και τα 30 λεπτά ανά λίτρο.
Μελλοντικά δε, το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω, εντείνοντας το οικονομικό βάρος για τους θερμικούς κινητήρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαιώνει πως το 25% των εσόδων θα επιστραφεί στους πολίτες μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για το Κλίμα.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς –ή αν– αυτά τα χρήματα θα φτάσουν ξανά στους οδηγούς, ή αν θα «μεταφραστούν» σε επιδοτούμενο leasing ηλεκτρικών οχημάτων, όπως ήδη δοκιμάζεται σε χώρες όπως η Γαλλία.
Το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το κόστος χρήσης για οχήματα με καύσιμο θα αυξηθεί σκόπιμα, ώστε να ενισχυθεί η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση.
Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από το κόστος ενέργειας και τις υποδομές φόρτισης φέρνει στο προσκήνιο τα υβριδικά μοντέλα ως συμβιβαστική επιλογή.
Το δίλημμα για τον οδηγό του 2027 δεν θα είναι μόνο οικονομικό. Θα είναι στρατηγικό. Η επιλογή κινητήρα θα καθορίσει τη βιωσιμότητα της καθημερινής μετακίνησης και το βάθος της τσέπης του.
Πηγή: carzine.gr