Μπορεί οι ΗΠΑ να πιέζουν όσο ποτέ για την επίτευξη μίας εκεχειρίας που παράλληλα θα φέρει πίσω στο Ισραήλ όσους αιχμαλώτους έχουν επιβιώσει αλλά αυτό ακριβώς είναι το σενάριο που ουσιαστικά «δένει» τα χέρια και της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς αλλά και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Από τη μία η Χαμάς που δεν έχει επί της ουσίας χάσει κανένα από τα «πρωτοκλασάτα» της στελέχη και κανένας επίσης δεν έχει συλληφθεί, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να απωλέσει το μοναδικό ουσιαστικό πλεονέκτημα που έχει έναντι του Ισραήλ: τους ομήρους που έχει πάρει από τα εδάφη του ως αποτρόπαιο «λάφυρο» το Μαύρο Σάββατο. Εάν παραδώσει όσους ομήρους δεν έχουν σκοτωθεί στα τούνελ της είτε από τις δικές της δυνάμεις είτε από σαρωτικούς εξάμηνους βομβαρδισμούς του Ισραήλ δεν θα μπορέσει να προτάξει το παραμικρό προκειμένου όπως ισχυρίζεται ο πολιτικός της βραχίονας να διαπραγματευτεί την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.
Αυτό το επιχείρημα, όσο ακραίο κι αν ακούγεται και όσο κι αν ο ολόκληρος ο πλανήτης είναι πεπεισμένος πως η Χαμάς δεν θέλει σε καμία περίπτωση ειρήνη, έχει βάση καθώς απέναντί της υπάρχει ένα Ισραήλ που έχει ισοπεδώσει τα πάντα εντός της Γάζας κι αν εξαιρέσουμε μία μικρής διάρκειας κατάπαυση του πυρός στην οποία ανταλλάχθηκαν γυναίκες και παιδιά όμηροι δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση για κάτι περισσότερο.
«Αφανισμός της Χαμάς»
Από την άλλη το Ισραήλ και συγκεκριμένα η πολιτική του ηγεσία δεν θέλει μία κατάπαυση διαρκείας και μία συμφωνία με δεσμεύσεις προς τη Χαμάς καθώς ο Νετανιάχου δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία εάν δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και κάτι το οποίο θα παρουσιάζει σχεδόν εμμονικά προς την κοινωνία του ως μείζων. Σήμερα το αφήγημα του πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό: «πρέπει να εξαφανίσουμε τη Χαμάς και να φέρουμε τους ομήρους πίσω»… διατυμπανίζει παρά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του που φτάνουν σήμερα μέχρι και στον προπηλακισμό των ακροδεξιών του εταίρων.
Αυτοί που σήμερα επιμένουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν σε μία άμεση λύση είναι οι Αμερικανοί. Ο Άντονι Μπλίνκεν για να είναι μάλιστα ξεκάθαρος προς αυτό δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο ελιγμών σε καμία από τις δύο πλευρές διαρρέοντας μέχρι και λεπτομέρειες των όσων γίνονται στη διάσκεψη του Καΐρου. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας γνωρίζει πολύ καλά πως τόσο ο Νετανιάχου όσο και η Χαμάς θα βάλουν όσα περισσότερα εμπόδια μπορούν και για αυτό επιλέγει να παίξει αυτή την κρίσιμη «παρτίδα» με όλα τα χαρτιά ανοιχτά.
Αμερικανικό πρεσάρισμα
Οι ΗΠΑ πέρα από την συζήτηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πιέζουν και φαίνεται να αποδίδει στην κατακόρυφη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα, εκεί που περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν σήμερα τόσο από τις βόμβες όσο και από τον λιμό και τις ασθένειες. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ πιέζουν και την πλευρά της Χαμάς ξεκαθαρίζοντας πως σε μία επόμενη όχι τόσο μακρινή φάση υπάρχει το ενδεχόμενο η Χαμάς να μην βρίσκεται σε ένα αντίστοιχο τραπέζι. Επί της ουσίας οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν σήμερα προς τον Χανίγιε πως το Κατάρ «κείται μακράν» της Γάζας και πως «άλλο η Χαμάς και άλλο οι άμαχοι Παλαιστίνιοι» για τους οποίους η Ουάσιγκτον έχει πάρει την απόφαση να προστατευθούν.
Μέσα σε αυτό το περίγραμμα ο Λευκός Οίκος αν κάτι έχει επίσης καταφέρει είναι να κρατά τα ινία των εξελίξεων στο πεδίο ο ίδιος και όχι κάποιος από τους άλλους δύο πόλους. Σήμερα με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων σε αυτό το επίπεδο ο Νετανιάχου δεν μπορεί παρά το ότι «καίγεται» να δώσει το οκ για την επιχείρηση στη Ράφα και η Χαμάς δεν μπορεί να μην συναινέσει σε εκεχειρία ακόμη κι αν ο απόλυτος «αριθμός» κρατουμένων που θα αφεθούν από τις ισραηλινές φυλακές είναι λιγότεροι από όσους ζητά.