Σε πείσμα των υψηλών επιτοκίων, της επιβράδυνσης της οικονομίας, της αποκλιμάκωσης του κόστους της ενέργειας και της πρωτόγνωρης κρίσης του κόστους ζωής, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς και σε ποσοστά που εκτινάσσουν το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Όπως αποτυπώνεται στα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πληθωρισμός των μη επεξερτασμένων τροφίμων «χτύπησε» 7% τον Ιανουάριο του 2024 – το υψηλότερο ποσοστό του τελευταίου εξαμήνου-, ενώ ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοόλ και προϊόντων καπνού «έτρεχε» με 5,3%.
Γιατί, όμως, οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά την υποχώρηση ενέργειας και πρώτων υλών και τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ευρωπαίων καταναλωτών;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι πολυπαραγοντική και αποκαλύπτει μία δυσάρεστη αλήθεια: ότι τα τρόφιμα στην Ευρώπη θα παραμείνουν ακριβά για το προβλέψιμο μέλλον.