Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή διατροφή όχι μόνο βελτιώνει την ευημερία και την ασφάλεια στις φυλακές, αλλά έχει και αντίκτυπο στην επανένταξη, με πολύ λιγότερους ανθρώπους να επιστρέφουν στη φυλακή.
Η Σκανδιναβία είναι μια περιοχή με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής στον κόσμο και μια ανθρωπιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη φυλάκιση. H Lucy Vincent, ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Food Behind Bars που είναι αφιερωμένη στη βελτίωση του φαγητού των φυλακών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε τρεις εβδομάδες επισκεπτόμενη φυλακές σε όλη τη Σκανδιναβία και κατέγραψε τις παρατηρήσεις της στον Guardian.
«Στη Δανία, πέρασα δύο ημέρες στη φυλακή Storstrøm. Εδώ, το 65% των κρατουμένων μαγειρεύουν μόνοι τους όλα τα γεύματά τους, σε κουζίνες που μοιράζονται με άλλους έξι περίπου. Σχεδιάζουν τα γεύματα και τον προϋπολογισμό από κοινού, και δύο φορές την εβδομάδα ψωνίζουν τα υλικά από το παντοπωλείο της φυλακής. Γευματίζουν μαζί, συχνά με τους αξιωματικούς της φυλακής που έχουν βάρδια. Ένας κρατούμενος μου είπε ότι “εδώ κατάφερα να ζω υγιεινά και να τρώω καθαρά. Μαγειρεύω για τον εαυτό μου, γυμνάζομαι και περνάω χρόνο έξω. Μπορώ να διατηρώ επαφή με την οικογένειά μου και είμαι σε θέση να φτιάχνω κέικ για τα παιδιά μου όταν με επισκέπτονται”.