Τα αποτελέσματα των εκλογών θα καθορίσουν τη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην απόφαση για το ποιος θα αναλάβει την κορυφαία θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο μεταξύ, οι πολιτικές οικογένειες του Κοινοβουλίου, ιδίως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), έχουν θέσει τη γεωργία στο επίκεντρο των εκστρατειών τους.
Το ΕΛΚ συχνά παρουσιάζεται ως «κόμμα των αγροτών» πολύ πριν οι διαδηλώσεις σαρώσουν την Ευρώπη. Το 2023, το κόμμα κλιμάκωσε τις προσπάθειές του να εκτροχιάσει τη νέα νομοθεσία για τη βιωσιμότητα και προσπάθησε να τινάξει στον αέρα ολόκληρους νομοθετικούς φακέλους, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης και του νόμου της ΕΕ για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με την πολιτική που εκφράζει, παρακάμπτει συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πολιτικές, αλλά τάσσεται υπέρ μιας ισχυρότερης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2028-2034, η οποία θα εγγυάται τα εισοδήματα των αγροτών σε «ασταθείς» περιόδους.
Σοσιαλιστική ταλάντευση
Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), από την άλλη, έχει να διαχειριστεί εσωτερικές διαιρέσεις σχετικά με την αγροτική πολιτική, προφανείς συγκρούσεις σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά τους κανόνες για τα φυτά με γονιδιακή επεξεργασία, τις εκπομπές από τα ζώα και τις εισαγωγές ρωσικών τροφίμων. Οι σοσιαλιστές θέτουν επίσης στο επίκεντρο την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων.
Φιλελεύθερες προκλήσεις
Όπως και οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι παλεύουν με εσωτερικές διαιρέσεις σχετικά με τις πολιτικές βιώσιμης γεωργίας. Τα μέτρα που προτείνονται για την επόμενη θητεία στο φιλελεύθερο εκλογικό πρόγραμμα περιλαμβάνουν τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, την ενδυνάμωση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αύξηση των κρατικών ενισχύσεων και τη μείωση των φόρων στα βιοκαύσιμα. Το κόμμα θέλει επίσης να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποδομή για τις εμπορικές ροές αγροτικών προϊόντων μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ, αλλά προτείνει περισσότερους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την εμπόλεμη χώρα.
Πράσινοι
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, οι Πράσινοι, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων στη γεωργία. Η ατζέντα του κόμματος επικεντρώνεται στη διατήρηση των αυστηρών κανονισμών για τους ΓΤΟ στα φυτά που έχουν τροποποιηθεί με νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας. Επιπλέον, οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της φυτικής διατροφής και στοχεύουν στην αναζωογόνηση των συζητήσεων σχετικά με τον νόμο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και άλλους φακέλους που εγκαταλείφθηκαν από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, όπως τα σχέδια μείωσης των φυτοφαρμάκων κατά 50%. Υποστηρίζουν επίσης την απαγόρευση της γλυφοσάτης, παρά την πρόσφατη δεκαετή παράταση της έγκρισής της από την ΕΕ.
Η υπόθεση των συντηρητικών
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) τονίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει «λογικά και βιώσιμα μέτρα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η ποιότητα των τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια. Η ομάδα τους έχει γενικά αντιταχθεί σε κάθε βιώσιμη νομοθεσία για τον αγροτικό τομέα και η συμμαχία της με το κεντροδεξιό ΕΛΚ υπήρξε το κλειδί για την ανατροπή των νέων κανόνων. «Να ξανακάνουμε τη γεωργία σπουδαία» Για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), οι διαμαρτυρίες των αγροτών ήταν μια ευκαιρία να διπλασιάσουν τον ευρωσκεπτικισμό τους, κυρίως χτυπώντας τις περιβαλλοντικές και εμπορικές πολιτικές του μπλοκ. Το ακροδεξιό μπλοκ, έχει ζητήσει την επιστροφή της εξουσίας λήψης αποφάσεων στα κράτη μέλη, παρουσιάζοντας τη γεωργία ως μέρος της εθνικής ευρωπαϊκής ταυτότητας που πρέπει να διατηρηθεί.
Η Αριστερά υπόσχεται
Η Αριστερά που ήταν η μικρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προβλέπεται να διατηρήσει τη θέση της μετά τις εκλογές τάσσεται υπέρ της κατάργησης του συστήματος πληρωμών ανά εκτάριο της ΚΑΠ και της αναδιανομής των κονδυλίων προς τη φιλική προς το περιβάλλον γεωργία. Επιπλέον, προτείνει την «ακύρωση» των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τις αναπτυσσόμενες χώρες και την αντικατάστασή τους με εταιρικές σχέσεις που θα δίνουν προτεραιότητα στη γεωργική κυριαρχία, το δίκαιο εμπόριο και την κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.