Η πρωτεύουσα της Αϊτής είναι πλέον σχεδόν εντελώς αποκλεισμένη, από αέρος, διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών, καθώς η βία των συμμοριών εντείνεται, εμποδίζοντας τη διανομή βοήθειας σε τουλάχιστον 58.000 παιδιά που είναι αντιμέτωπα με την πιο απειλητική για τη ζωή τους μορφή υποσιτισμού, δήλωσε χθες Δευτέρα η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.
Η Κάθριν Ράσελ, η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, θύμισε ότι τα δυο τρίτα των παιδιών στην Αϊτή χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν, οι γυναίκες και τα κορίτσια γίνονται στόχος «ακραίου επιπέδου» βίας λόγω του φύλου και σεξουαλικής βίας και ακόμη ότι ως και το 50% των συμμοριών έχουν παιδιά στις τάξεις τους.
«Η κατάσταση στην Αϊτή είναι καταστροφική και χειροτερεύει κάθε μέρα», συνόψισε η κυρία Ράσελ, η οποία εκφράστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Η Πορτ-ο-Πρενς είναι πλέον σχεδόν απόλυτα σφραγισμένη λόγω αεροπορικού, θαλάσσιου και χερσαίου αποκλεισμού», πρόσθεσε.
Τα πράγματα χειροτερεύουν την ώρα που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το εννεαμελές λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, με αποστολή να ονομάσει νέα κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό, που θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αφού αποχωρήσει η κυβέρνηση του Αριέλ Ανρί, που δέχθηκε να παραιτηθεί την 11η Μαρτίου, ενώ βρισκόταν στο Πουέρτο Ρίκο, υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Οι συμμορίες της Αϊτής, αρκετές από τις οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας τη συμμαχία «Viv Ansanm» («Ζούμε μαζί»), είχαν ανακοινώσει πως η πολιορκία της πρωτεύουσας είχε σκοπό να αναγκάσει τον de facto πρωθυπουργό Ανρί να παραιτηθεί, μολαταύτα αφού ο τελευταίος ανήγγειλε πως θα εγκαταλείψει την εξουσία, οι επιθέσεις στην Πορτ-ο-Πρενς εντάθηκαν.
Μέλη της Viv Ansanm ενεπλάκησαν χθες σε ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία γύρω από το Palais National, την έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης. Το συμβούλιο μετάβασης αναμένεται να εγκατασταθεί σε αυτό, αν και η ημερομηνία που θα αναλάβει την εξουσία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
«Από την 8η Μαρτίου, σχεδόν 100.000 Αϊτινοί εγκατέλειψαν την Πορτ-ο-Πρενς για τις επαρχίες, για να σωθούν από τη βία των συμμοριών και να βρουν ασφάλεια», ανέφερε η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή, η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Η διατροφική ανασφάλεια είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα», όπου «ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια», συνέχισε και πρόσθεσε πως η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να συγκεντρωθούν κεφάλαια 674 εκατ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση μέσα στο 2024 έχει καλυφθεί κατά μόλις το 8%.
«Τα καύσιμα τελειώνουν»
Η λειτουργία του κυριότερου τερματικού σταθμού των καυσίμων που εισάγονται στην Αϊτή ανεστάλη χθες, καθώς ένοπλοι κατέλαβαν φορτηγά κι απαίτησαν το λιμάνι να κλείσει, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.
Συμμορίες είχαν αποκλείσει τον τερματικό σταθμό στο Βαρέ για σχεδόν έναν μήνα τον Οκτώβριο του 2021 και ξανά το 2022 για πάνω από έναν μήνα, παραλύοντας την οικονομική δραστηριότητα και ωθώντας την κυβέρνηση να ζητήσει την επέμβαση διεθνούς οπλισμένης δύναμης.
«Τα καύσιμα τελειώνουν», τόνισε χθες ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), ο Καρλ Σκάου, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μετά την επίσκεψή του στη χώρα το σαββατοκύριακο. Αν και κινείται προς τη χώρα πλοίο και «αν καταφέρει να ελλιμενιστεί και να εκφορτώσει» τα πράγματα θα βελτιωθούν, «μιλάμε για μέρες» προτού τα διαθέσιμα καύσιμα «εξαντληθούν», πρόσθεσε.
Στους προηγούμενους αποκλεισμούς του Βαρέ, οι περισσότερες εταιρείες δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς τις γεννήτριές τους, νοσοκομεία και κλινικές έκλεισαν, ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαψαν να εκπέμπουν, οι κεραίες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σταμάτησαν να δουλεύουν και οι μεταφορές παρέλυσαν.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δώσει πράσινο φως στην ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης υπό την ηγεσία από πέρυσι, όμως η πρόοδος ως προς τον σχηματισμό και την αποστολή της καθυστέρησε λόγω νομικών περιπλοκών και προβλημάτων χρηματοδότησης κι εντέλει το σχέδιο τέθηκε σε αναμονή όταν ο de facto πρωθυπουργός Ανρί ανακοίνωσε πως θα παραιτείτο, ωσότου αναλάβουν νέες αρχές.
Η επικεφαλής της UNICEF Ράσελ σημείωσε πως με δεδομένο ότι η αποστολή αυτή θα επιχειρήσει πιθανότατα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές είναι απόλυτα απαραίτητο να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην προστασία «του άμαχου πληθυσμού».
«Η χρήση βίας μέσα ή γύρω από περιοχές όπου βρίσκονται αθώοι πρέπει να αποφεύγεται», η διεθνής δύναμη πρέπει να κάνει χρήση «όσο το δυνατόν λιγότερο» μέσων που μπορεί να βλάψουν πολίτες, να δρα με «αναλογικό» τρόπο, επέμεινε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ