Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο παγετός παγώνει το νερό μέσα στα κύτταρα του φυτού και σπάει τα τοιχώματα τους, όπως ακριβώς σπάει το μπουκάλι που ξεχάσαμε στην κατάψυξη. Αν μάλιστα το επόμενο πρωί βγει ο ήλιος, θα αποτελειώσει τα φυτά μας εξατμίζοντας όσο νερό τους είχε μείνει.
Μερικές συμβουλές για να γλιτώσουμε από τον παγετό:
Διαλέγουμε φυτά που αντέχουν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας.
Αποφεύγουμε τις αζωτούχες λιπάνσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα που προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση.
Αν στην περιοχή μας κάνει παγετούς, φροντίζουμε να έχουμε σε γλάστρα τα ευαίσθητα φυτά, ώστε να μπορούμε να τα μετακινήσουμε σε προστατευμένη θέση
Δεν περπατάμε πάνω στο γκαζόν όταν είναι σκεπασμένο με χιόνι.
Αν το χιόνι καλύψει τα φυτά μας, δεν το τινάζουμε και δεν το απομακρύνουμε με νερό. Το χιόνι λειτουργεί σαν μονωτικό, αποτρέποντας τη θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 0° C. Αν όμως τα κλαδιά λυγίζουν από το βάρος, τινάζουμε προσεκτικό πριν σπάσουν.
Πως θα αντιμετωπίσουμε τις ζημιές από τον παγετό
Αν δεν προλάβαμε να πάρουμε τα απαραίτητο μέτρα για το κρύο κι ο πάγος μας έκανε ζημιές, πώς θα σώσουμε ότι απέμεινε:
Προστατεύουμε από τον πρωινό ήλιο όσα φυτά φαίνονται να έπαθαν ζημιές από τον πάγο, με ένα μαύρο πλαστικό ή με όποιον τρόπο είναι πρόσφορος.
Την άνοιξη, κι αφού δούμε νέα βλάστηση, κλαδεύουμε 2-3 μάτια πιο κάτω από το σημείο όπου αρχίζει η νέκρωση από το κάψιμο. Σε μεγάλα φυτά, όπως μια ηλικιωμένη πορτοκαλιά π.χ., μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε πολλούς μήνες για να δούμε τι έχει σωθεί.
Δίνουμε τακτικά λίπασμα να βοηθήσουμε τη νέα βλάστηση, αλλά και την ανάπτυξη της ρίζας.
Επιθεωρούμε προσεκτικά το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για τυχόν ζημιές.
Πηγή: Οικολογική φροντίδα των φυτών