Για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, οι άνθρωποι διατηρούν επαφή με τους φίλους και την οικογένειά τους μέσω μηνυμάτων κειμένου, αλλά η εποχή των SMS μπορεί πλέον να έχει τελειώσει.
Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ξεπερασμένη τεχνολογία, η οποία αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980, θέτει σε κίνδυνο τα μηνύματα που προωθούνται να υποκλαπούν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Αντίθετα, το κοινό θα πρέπει να χρησιμοποιεί «κρυπτογραφημένες» εφαρμογές, οι οποίες μετατρέπουν τα μηνύματα σε μυστικό κωδικό που μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί μόνο από τον παραλήπτη, γράφει η Daily Mail.
Ο ειδικός στον κυβερνοχώρο στην εταιρεία λογισμικού Semperis, Dan Lattimer, είπε στη MailOnline: “Τα SMS δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε υποκλοπές, πλαστογράφηση και άλλες μορφές μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Από άποψη ασφάλειας, η εναλλαγή από SMS σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπορούσε να είναι έξυπνη , ειδικά κατά τη μεταφορά εμπιστευτικών ή προσωπικών πληροφοριών.”
Ο Τζον Κίνγκστον, λέκτορας κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, χαρακτήρισε τα μηνύματα SMS «ξεπερασμένη τεχνολογία» και «επομένως ευάλωτη από πολλές απόψεις».
«Τα μηνύματα SMS έχουν πολλές από τις ίδιες ευπάθειες με τα email, για παράδειγμα μπορούν να στείλουν ψεύτικους συνδέσμους phishing ή να πλημμυρίσουν τους παραλήπτες με έναν τόνο ανεπιθύμητων μηνυμάτων», είπε ο ειδικός στη MailOnline «Αλλά στην πραγματικότητα, τα μηνύματα SMS μπορούν να υποκλαπούν και να ανακατευθυνθούν σε άλλο τηλέφωνο».
Το SMS, το οποίο σημαίνει υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 αλλά έφτασε στο απόγειό του στις αρχές του αιώνα, υπενθυμίζει η Daily Mail.
Το πρώτο SMS
Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Βρετανός μηχανικός Neil Papworth έστειλε το πρώτο μήνυμα SMS από τον υπολογιστή του με το απλό κείμενο «Καλά Χριστούγεννα» στον συνάδελφο Richard Jarvis, ο οποίος το έλαβε στο ασύρματο τηλέφωνό του Orbitel.
Tα SMS ήταν αναπόσπαστο μέρος της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Τα μηνύματα SMS συνήθως αποστέλλονται μέσω κινητών ή «κυψελωτών» δικτύων—εκτεταμένος εξοπλισμός που παρέχει ασύρματες επικοινωνίες μεταξύ κινητών συσκευών. Όμως έχουν περάσει 25 χρόνια και αυτή η τεχνολογία έχει αντικατασταθεί από εφαρμογές όπως το WhatsApp, που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2EE).
Το E2EE, που θεωρείται πλέον πρότυπο απορρήτου, μετατρέπει τα μηνύματα σε κωδικό που μπορεί να ξεκλειδώσει και να μεταφραστεί μόνο από τον παραλήπτη και κανέναν άλλον.
Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα SMS δεν είναι πλήρως κρυπτογραφημένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να υποκλαπούν ή να διαβαστούν από οποιονδήποτε – για παράδειγμα, χάκερ ή ακόμα και πάροχο κινητής τηλεφωνίας, γράφει η Daily Mail.
«Ένα μήνυμα SMS αποστέλλεται σε απλό κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κρυπτογράφηση», πρόσθεσε ο Dan Lattimer «Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας μπορεί εύκολα να υποκλαπεί και να διαβαστεί από άλλους όπως αριθμοί τηλεφώνου αποστολέα και παραλήπτη, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στα μηνύματά σας».
Σε ποιες περιπτώσεις είναι ακόμη χρήσιμα
Ο Lattimer υποστηρίζει ότι το SMS «μπορεί να θεωρηθεί μια παρωχημένη» μορφή επικοινωνίας, αλλά η οριστική εξάλειψη του SMS «δεν είναι εντελώς πρακτική» επειδή «συνεχίζει να εξυπηρετεί ορισμένες σημαντικές λειτουργίες».
Για παράδειγμα, τα μηνύματα SMS εξακολουθούν να είναι χρήσιμα για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ο οποίος στέλνει έναν κωδικό στο smartphone σας για να συνδεθείτε στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.
Τα μηνύματα κειμένου παραμένουν επίσης «δημόσια διαθέσιμα» με την έννοια ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές όπου οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο είναι αναξιόπιστες, είπε ο Lattimer.
Πηγή: newsbomb.gr