Η Κυριακή του Euro 2024 δημιούργησε την αίσθηση πως η Αγγλία θα τερματίσει πρώτη στον 3ο όμιλο και πως η Ολλανδία είναι καλύτερη απ’ όσο οι προβλέψεις την έδιναν. Γαλλία και Βέλγιο κάνουν πρεμιέρα στη διοργάνωση.
Τι είδαμε
- Τον βασιλιά της ζούγκλας: Αφότου Άγγλοι και Σέρβοι οπαδοί έκαναν γυαλιά καρδιά το Γκελζενκίρχεν μετατρέποντας δρόμους και καταστήματα σε πεδίο μάχης με συνέπεια τραυματισμούς κι επτά συλλήψεις, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ φόρεσε στο χρυσό κεφάλι του το λαμπερό στέμμα και στην 30η συμμετοχή του με το εθνόσημο έγραψε τον δικό του «βασιλικό λόγο». Έγινε μάλιστα ο νεαρότερος Ευρωπαίος όλων των εποχών σε τρία διεθνή τουρνουά πριν συμπληρώσει τα 21. Το παρθενικό γκολ του σε Euro δημιούργησε την απόσταση από τους «όρλοβι» (1-0) που όσο κι ανέβασαν την απόδοσή τους στο δεύτερο μισό δεν ισορρόπησαν το σκορ, κερδίζοντας μόνο το χειροκρότημα.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599w1hlpi78e1y&playlistId=v-d21odiwvfik9
- Την αξία του Βουτ Βέχορστ: Προς θεού, δεν είναι Φαν Μπάστεν, Φαν Νιστελρόι ή Μακάι. Ούτε κοστίζει πια 20 εκατ. ευρώ. Μα ο 31χρονος φορ χρειαζόταν 138 δεύτερα στο γήπεδο, μια τελική και μια επαφή με την μπάλα για να διαμορφώσει το 2-1 της Ολλανδίας επί της Πολωνίας και να υπογράψει στην ανατροπή του 0-1 στο Αμβούργο. Το γκολ του ήταν το γρηγορότερο Ολλανδού που έχει μπει ως αλλαγή σε Euro.
- Το τρεις εξαμαρτείν μιας κομπίνας: Στην πρώτη και στη δεύτερη απόπειρα του Έρικ Γιάνζα ν’ απειλήσει με το αριστερό εκτός περιοχής η μπάλα κατέληξε κόρνερ. Στην τρίτη ο Σμάιχελ μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του και η Σλοβενία πήρε το 1-1 από την πιο απειλητική Δανία του σπουδαίου Κρίστιαν Έρικσεν, στην πρώτη ισοπαλία της διοργάνωσης μετά από πέντε αναμετρήσεις με νικήτρια. Η τύχη βοήθησε τον τολμηρό, αλλά και προετοιμασμένο, καθώς ήταν ξεκάθαρα κάτι που είχε δουλευτεί στα στημένα.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599w1hlpi78e1y&playlistId=v-d21mhfv3z3s1
Τι δεν είδαμε
- Να πέφτει το τείχος των Άγγλων: Αν ένα στοιχείο χαρακτηρίζει το σύνολο του Γκάρεθ Σαουγκέιτ είναι η αμυντική προσήλωση και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι συμπτωματικό πως για πέμπτο διαδοχικό παιχνίδι σε όμιλο τελικής φάσης Ευρωπαϊκού η εστία των «τριών λιονταριών» παραμένει απαραβίαστη. Είναι επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο ακούραστος Ράις, αθόρυβος MVP, είναι μέρος αυτού του σχεδίου εξουδετέρωσης του αντιπάλου.
- Τον Ρομπέρτ Λεβεντόφσκι: Καλός φορ ο Μπούκσα, σκόραρε μάλιστα κόντρα στην Ολλανδία, ικανός και ο Σβιντέρσκι. Χωρίς τον αρχηγό της όμως στο γήπεδο η Πολωνία δεν είναι το ίδιο απειλητική. Με την κάμερα να εστιάζει διαρκώς στον στράικερ της Μπαρτσελόνα, ήταν ξεκάθαρο πως καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα ενόσω δεν μπορούσε να βοηθήσει.
- Γκολ από τον Άντραζ Σπόραρ: Σε συνέχεια της αδυναμίας του στον Παναθηναϊκό να τελειώσει με συνέπεια προσδωκόμενες ευκαιρίες, ο Σλοβένος φορ δεν κατόρθωσε να είναι όσο αποτελεσματικός απαιτούσαν οι συνθήκες. Θα έβγαινε και τετ α τετ, αλλά το κοντρόλ που έκανε ήταν με το καλάμι, χάνοντας τον έλεγχο μετά την κάθετη. Συνολικά κατέγραψε τέσσερις τελικές, αλλά όχι εύστοχες.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599w1hlpi78e1y&playlistId=v-d21n08sg0n2p
Τι θα δούμε
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Δευτέρας (17/6) περιλαμβάνει το «χρωστούμενο» παιχνίδι από τον 4ο όμιλο και τα δύο του 5ου έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα 5/6 της πρώτης αγωνιστικής.
- Το ματς της ημέρας: Η ώρα του Κιλιάν Εμπαπέ είναι η 10η βραδινή. Στο Ντίσελντορφ η Γαλλία θ’ αντιμετωπίσει την Αυστρία κι ο σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα δώσει την πρώτη παράστασή του ως ποδοσφαιριστής πια της Ρεάλ Μαδρίτης – κι όχι της Παρί Σεν Ζερμέν. Φέρει κι αυτό έναν ξεχωριστό συμβολισμό σ’ ένα ζευγάρι που σπανίως έρχεται ισόπαλο (3/25).
- Το πρώτο αίμα: Πέρασαν ήδη οκτώ χρόνια από την προηγούμενη φορά που Ρουμανία και Ουκρανία συναντήθηκαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. 4-3 για τους «κιτρινομπλέ» εκείνο το συναπάντημα στο Τορίνο, στο οποίο είχαν σκοράρει οι παρόντες Γιαρμολένκο, Ζιντσένκο και Άλιμπεκ. Μόνο φιλικές οι συνολικά έξι συναντήσεις των δύο ομάδων που στο Μόναχο θα μονομαχήσουν για το ποια θ’ αποκτήσει αβαντάζ πρόκρισης στα νοκ άουτ.
- Φαβορί και αουτσάιντερ: Άλλο ένα μεγάλο τουρνουά στο οποίο το Βέλγιο κουβαλά το «πρέπει». Με νέο ομοσπονδιακό στον πάγκο και χωρίς τον Αζάρ στο ρόστερ, αλλά με ισοδύναμο διακύβευμα και ηγέτη τον ντε Μπρόινε. Μια καλή πρεμιέρα με τους Σλοβάκους στη Φρανκφούρτη θα χαρίσει ώθηση στους «κόκκινους διαβόλους». Αρκεί ο Τεντέσκο να μην βρει τον μάστορά του από τον Καλτσόνα στην ιταλική μάχη των πάγκων.
Συντονιστείτε
- 16:00 Ρουμανία – Ουκρανία, ΕΡΤ1
- 19:00 Βέλγιο – Σλοβακία, ΕΡΤ1
- 22:00 Αυστρία – Γαλλία, ΕΡΤ1