Η λαϊκή σοφία το έχει διατυπώσει με ακρίβεια: «Πυρ, γυνή και θάλασσα». Είναι γνωστό, προ αμνημονεύτων χρόνων, ότι ο θυμός μίας γυναίκας μπορεί να σιγοβράζει για μία ολόκληρη ζωή. Επίσης γνωστό και διαδεδομένο είναι το στερεότυπο ότι η γυναίκα είναι ικανή να καταπιέζει τον θυμό της, παρά να τον εκφράζει. Άραγε, έχει το στερεότυπο αυτό κάποια βάση; Όπως όλα τα στερεότυπα, εν γένει μπορεί να ισχύει. Όμως είναι αδύνατον να κρίνουμε όλες τις περιπτώσεις με βάση ένα γενικευτικό συμπέρασμα. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Αν όμως έχετε την υποψία ότι μία γυναίκα έχει την τάση να καταπνίγει τον θυμό της, τότε είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβεις αν είναι θυμωμένη.
Οι ψυχολόγοι ονομάζουν την τάση αυτή καταστολή. Δηλαδή, η γυναίκα μπορεί να πνίγει τα συναισθήματά της, όμως αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν! Αν υποψιάζεστε ότι είστε στα «μαύρα κατάστιχα» μίας γυναίκας, παρατηρήστε τις έξι αυτές συμπεριφορές που θα σας βοηθήσουν να το διαπιστώσετε.
Οι 6 χαρακτηριστικές συμπεριφορές μίας γυναίκας που είναι θυμωμένη αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί
- Φαίνεται θλιμμένη
- Αποφεύγει την εγγύτητα
- Ανεβάζει συναισθηματικές αναρτήσεις
- Η σχέση σας είναι δυστυχισμένη
- Είναι αγχωμένη και στρεσαρισμένη
- Είναι κουρασμένη
Φαίνεται θλιμμένη
Το αναίτιο κλάμα μίας γυναίκας είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Το ότι μία γυναίκα μπορεί να κλαίει χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αιτία, μπορεί να σημαίνει ότι αρνείται να μιλήσει γι’ αυτό που την ενοχλεί. Το κλάμα είναι μία συναισθηματική απόκριση στο θυμό. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να κλαίνε όταν θυμώνουν, ενώ τ’ αγόρια είναι πιθανότερο να εκφράσουν τον θυμό με επιθετική συμπεριφορά, πετώντας πράγματα ή χτυπώντας. Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.
Έτσι, οι γυναίκες που καταπιέζουν τον θυμό τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Τα συμπτώματα αυτά, περιλαμβάνουν την κακή διάθεση, αισθήματα απελπισίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απώλεια κινήτρου, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και φυσικά, κλάμα. Είναι συνηθισμένο για τις γυναίκες να κρύβουν τα συναισθήματα θυμού, καθώς αυτό αποτελεί μία κοινή προσδοκία όλων σχεδόν των κοινωνιών στον κόσμο. Από τις γυναίκες, η κοινωνία περιμένει να είναι ήρεμες και αλτρουίστριες, να βάζουν πρώτες τις ανάγκες των άλλων και όχι τις δικές τους.
Όταν όμως το συναίσθημα του θυμού καταπιέζεται, η διαχείριση των καταστάσεων γίνεται περισσότερο δύσκολη, με δυσμενή αποτελέσματα για την ψυχική υγεία. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες νιώθουν άγχος, ντροπή και ενοχές με αποτέλεσμα να πλήττεται η αυτοπεποίθησή τους, και με τελικό αποτέλεσμα την κατάθλιψη. Όλα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα της παραδοχής του θυμού.
Αποφεύγει την εγγύτητα
Η έκφραση του θυμού προστατεύει τους ανθρώπους γενικά και, τις γυναίκες ειδικά από το αίσθημα της ανησυχίας, των ενοχών ή της ντροπής. Αν όμως μία γυναίκα δεν παραδέχεται τον θυμό της, συσσωρεύει τα αισθήματα αυτά, τα οποία διογκώνονται και πυροδοτούν την κατάθλιψη. Ως αποτέλεσμα, πλήττεται ή καταστρέφεται η αυτοπεποίθησή της, και η γυναίκα αισθάνεται ανεπιθύμητη, απωθητική, αίσθηση που την απομακρύνει από τον σύντροφό της.
Αν η γυναίκα δεν εκδηλώνει τον θυμό της, προτιμώντας να διατηρήσει την επίφαση της αξιοπρέπειας και της αυτοκυριαρχίας στη σχέση, ο θυμός της την απομακρύνει από τον σύντροφό της, με αποτέλεσμα την απώλεια της συναισθηματικής εγγύτητας. Γενικά, οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν την καταστολή του θυμού ως την καλύτερη στρατηγική διαχείρισης του θυμού. Όταν λοιπόν πνίγουν τον θυμό τους, μπορεί να νιώσουν ανεπιθύμητες με αποτέλεσμα ν’ απομακρύνουν ή ν’ απομακρύνονται απ’ τον σύντροφό τους. Σε κάθε περίπτωση, ο θυμός και η εγγύτητα δεν είναι συμβατά.
Ανεβάζει συναισθηματικές αναρτήσεις
Σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής μας έκφρασης, έχει «μεταναστεύσει» στο διαδίκτυο. Η συμπεριφορά μίας γυναίκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να σας κατατοπίσει για τον αν είναι θυμωμένη, παρόλο που δεν το παραδέχεται. Μπορεί λοιπόν να μην είναι του στιλ της η έκφραση θυμού ή πόνου, αλλά ίσως να διοχετεύει την πίκρα της…online.
Μπορεί να διαβάσετε μία έντονη ανάρτηση, όπως «οι άνθρωποι σε προδίδουν», όπου νιώθεις ότι υπάρχει θυμός. Το πρόβλημα με την ασάφεια είναι ότι, δεν μπορείτε να ξέρετε σε ποιον απευθύνεται η ανάρτηση.
Ωστόσο, μελέτες μας πληροφορούν ότι όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνον οι γυναίκες, όταν θυμώνουν, επιδεικνύουν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
Μελέτη του 2013, έχει καταδείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να γράψουν ή ν’ αναδημοσιεύσουν ένα tweet όταν είναι θυμωμένοι. Αν οι άνθρωποι νιώθουν θυμό και άγχος, είναι πιθανόν ν’ αναρτούν συναισθηματικού περιεχομένου δημοσιεύσεις.
Αν παρατηρείτε ότι μία γυναίκα δημοσιεύει αναρτήσεις που προκαλούν συναισθήματα θλίψης, πόνου, νοσταλγίας, αυτό μπορεί να μαρτυρά θυμό και μάλιστα, μαζί σας.
Η σχέση σας είναι δυστυχισμένη
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η έκφραση θυμού με έναν κατάλληλο και ελεγχόμενο τρόπο, έχει μεγάλη και θετική επίδραση στις σχέσεις.
Το πιο σημαντικό είναι ο θυμός να καταφέρνει να «ξεκλειδώσει» τους ανθρώπους, και δημιουργώντας τις συνθήκες για κατανόηση και συγχώρεση. Η έκφραση συγγνώμης και η συγχώρεση μπορούν να συσφίξουν τον δεσμό δύο ανθρώπων, αφού τους βοηθά να καταλάβουν και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα.
Αν, αντί για την υγιή έκφραση του θυμού, οι άνθρωπο προτιμούν να τον καταστείλουν, ο άλλος σύντροφος το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι υποθέσεις. Οι σύντροφοι, όταν προσπαθούν να υποκριθούν ότι όλα είναι καλά, φέρονται αμήχανα, ψεύτικα ή αφύσικα, με αποτέλεσμα τη φθορά της σχέσης.
Είναι αγχωμένη και στρεσαρισμένη
Η καταπίεση του θυμού είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία. Αυτό καταδεικνύει μία σχετική μελέτη, η οποία εξέτασε διαφορές ανάμεσα στα επίπεδα του στρες και του κοινωνικού άγχους όταν οι άνθρωποι εξέφραζαν και όταν καταπίεζαν τον θυμό τους.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν οι άνθρωποι συσσωρεύουν τα συναισθήματά τους, νιώθουν μεγαλύτερο άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ευημερίας τους. Όταν ο θυμός καταπιέζεται, η γυναίκα αρνείται τα πραγματικά της συναισθήματα με αποτέλεσμα ν’ αμφιβάλλει για τον ίδιο της τον εαυτό, να χάνει την αυτοπεποίθησής της, να μην μπορεί ν’ αντεπεξέλθει στις κοινωνικές καταστάσεις και απαιτήσεις.
Είναι κουρασμένη
Όταν καταπιέζονται τα συναισθήματα, δεν υποφέρει μόνο το μυαλό μας, αλλά και η ψυχή μας. Το ίδιο υποφέρει και το σώμα μας. Το στρες και το κοινωνικό άγχος, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας. Αυτό την κάνει περισσότερο ευάλωτη σε αρρώστιες και λοιμώξεις.
Μία γυναίκα μπορεί ν’ αρρωστήσει τον εαυτό της, καταπιέζοντας το συναισθήματά της και εντείνοντας το στρες της.
Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια του θυμού που καταπιέζει μία γυναίκα, είναι η κούραση που κουβαλάει.
Μία μελέτη του 2016, κατέδειξε μία σαφή σύνδεση ανάμεσα στους συμμετέχοντες που αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά καταστολής του θυμού και κακής ποιότητας ύπνου.
Ο κακός ύπνος σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων και λιγότερη θετικότητα. Με τον συσχετισμό αυτό, εύκολα καταλαβαίνουμε τον λόγο που οι γυναίκες που, καταπιέζουν τον θυμό τους, υποφέρουν από κακό ύπνο.
Αν η σύντροφός σας έχει διαρκώς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια της, αυτό μπορεί ν’ αποτελεί σημάδι του ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Μπορεί δηλαδή μέσα της να σιγοβράζει ανομολόγητος θυμός.
Τελικές σκέψεις. Πώς να διαχειριστείτε τον καταπιεσμένο θυμό μίας γυναίκας
Η αναγνώριση των σημαδιών που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα κρύβει μέσα της θυμό, είτε το παραδέχεται είτε όχι. Δηλαδή, ακόμη και αν το πρόβλημά της δεν είναι μαζί σας, ο συσσωρευμένος θυμός που καταπιέζει και η άρνησή της να εκφράσει τα συναισθήματά της, την βλάπτουν και εμποδίζουν την υγιή επίλυση των προβλημάτων.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, είναι η ειλικρινής και απευθείας επικοινωνία. Αν παρατηρήσετε τα σημάδια, μιλήστε της και εξηγήστε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ενθαρρύνετέ την να εκφράσει τα συναισθήματά της, χωρίς κριτική και με ειλικρίνεια, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε σύγκρουση.
Πηγή: enikos.gr