Στην ουσία, ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν είχε ασχοληθεί με την επικείμενη κατάργηση των έξι τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου διότι δεν επρόκειτο για κατάργηση. Στην πράξη, ο Υπουργός υπέγραψε απλά μια απόφαση στην οποία τα ήδη καταργημένα (υπό αναστολή τυπικά) τμήματα από το 2020 έβγαιναν και από τους Οδηγούς Σπουδών. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Τις λοιπές λεπτομέρειες και τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας στο χαμηλότερο επίπεδο, τα χειρίζονταν ο Γενικός Γραμματέας. Ο πρύτανης παράλληλα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου φαίνεται να είχε ενημερωθεί, ότι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου, τουλάχιστον σε ανεπίσημο επίπεδο, είχαν αρχίσει να γίνονται, όχι για την ίδρυση των έξι τμημάτων, αλλά για τη συγχώνευση ΕΛΜΕΠΑ και Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτι που θεωρείται ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί.
Επίσημα ωστόσο, κανένας δεν έχει παραδεχθεί πως τα υπό συζήτηση έξι τμήματα είναι σχεδόν αδύνατο να είναι βιώσιμα και είναι πολύ δύσκολο να στελεχωθούν από προσωπικό, άρα και δεν θα λειτουργήσουν. Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ζώρας επιπρόσθετα, με δηλώσεις του στο themakritis.gr είχε δηλώσει άγνοια για την τύχη των έξι τμημάτων κι είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως έχουν αρχίσει οι όποιες συζητήσεις συγχώνευσης με την αιτιολογία ότι «τα δύο ιδρύματα δεν θέλουν να συνυπάρξουν και θέλουν να είναι αυτόνομα».
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ωστόσο, γνωρίζουν πως οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει στη λογική της συγχώνευσης ΕΛΜΕΠΑ και Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι και η μοναδική λογική που μπορεί να εξελιχθεί σε βιώσιμη. Εκτός και αν με κάποιο μαγικό τρόπο εξευρεθούν πόροι, εγκαταστάσεις, εργαστήρια και μόνιμο προσωπικό, που προς το παρών, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.
Όλα αυτά προφανώς και θα συζητηθούν στο πλαίσιο συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Από την πλευρά του Πρύτανη βέβαια, η συνάντηση παρουσιάζεται ως συνάντηση στην οποία θα γίνουν συζητήσεις στη λογική της διεύρυνσης του ΕΛΜΕΠΑ και σε επικείμενη ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα το Ηράκλειο.
Στην πραγματικότητα πάντως, οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται, έστω και σε πρώιμο στάδιο, αφορούν στη δημιουργία ενός ενιαίου και μεγάλου Πανεπιστημίου Κρήτης κι ενός ενιαίου και μεγάλου Πολυτεχνείου, με ενίσχυση κατ’ αρχάς στα Χανιά.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα.