Γράφει ο Γιάννης Ζωράκης
Ακόμα και πάνω από … 300 % έχει αυξηθεί η κίνηση στο τμήμα έκδοσης ταυτοτήτων στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, με δεκάδες κόσμου να σχηματίζουν ουρές έξω από το τμήμα, προκειμένου να εκδώσουν τώρα νέα ταυτότητα.
Το παράδοξο στο γεγονός είναι ότι στο τμήμα δεν προσέρχονται μόνο άνθρωποι που δηλώνουν ότι θέλουν να αλλάξουν ταυτότητα διότι οι «καινούριες θα περιέχουν Chip ελέγχου», αλλά και άνθρωποι νεότερων ηλικιών, καθώς και άνθρωποι με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, που ασπάζονται την ίδια φιλοσοφία περί ελέγχου των προσωπικών τους δεδομένων και της … ζωής. Στο μεταξύ βέβαια, προσέρχονται με έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μέσα από τα οποία ήδη ελέγχονται, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
Πέρα όμως από την … θρησκοληψία ή τις παγιωμένες αντιλήψεις, που δυστυχώς επικρατούν σ’ ολόκληρη τη χώρα, η συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, εκτός του ότι υπόκειται σε μία τεράστια ταλαιπωρία, επιβαρύνει παράλληλα συνολικά ένα σύστημα και δρα εις βάρος πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη να εκδώσουν νέα ταυτότητα.
Πώς έχουν όμως τα δεδομένα; Πριν την ανακοίνωση για υποχρεωτική έκδοση νέου τύπου ταυτότητας από τον Σεπτέμβριο, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου προσέρχονταν από 25 έως 35 άτομα την ημέρα, που ήθελαν είτε να βγάλουν πρώτη φορά ταυτότητα, είτε να ανανεώσουν την παλιά για ταξιδιωτικούς σκοπούς, είτε για λόγους καταστροφής ή κλοπής της παλιάς.
Αυτός ο αριθμός όμως πλέον ξεπερνά τους 100 καθημερινά, που σχηματίζουν ουρές έξω από το Μέγαρο. Αναφέρεται ότι σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε ταυτότητα χρειάζεται περίπου 20 με 30 λεπτά για να εκδοθεί, οπότε αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν οι αστυνομικοί δούλευαν… ρομποτικά, ακατάπαυστα, χωρίς ανάσα ή διάλειμμα, θα μπορούσαν να εκδώσουν στο οκτάωρο το πολύ 40 ταυτότητες.
Στην εξίσωση ωστόσο έρχεται να προστεθεί και η … πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έκδοσης νέων ταυτοτήτων, που θέλει τους αστυνομικούς να εξοικειωθούν με νέα συστήματα, συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων και να αποκτήσουν παράλληλα γνώσεις φωτογραφίας. Όλα αυτά μέσα στο ωράριο εργασίας τους, παράλληλα με την έκδοση των ταυτοτήτων παλιού τύπου και με καθημερινές ουρές έξω από την πόρτα του γραφείου τους.
Εφόσον ο όγκος των πολιτών που ήθελαν να εκδώσουν ταυτότητα παρέμενε στους 30 κατά μέσο όρο, κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, υπό την αίρεση πάντα, ότι σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, ο φόρτος θα αυξάνονταν, όπως και είναι αναμενόμενο.
Με τους δεκάδες όμως πολίτες που πιστεύουν ότι οι νέες ταυτότητες έρχονται για να τους… τσιπάρουν και να τους ελέγξουν, οι διαδικασίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Φαίνεται όμως ότι ο έλεγχος έχει εδώ και καιρό χαθεί.