«Τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και στο Βενιζέλειο θα μπορούσαν να έχουν λυθεί σε ένα δευτερόλεπτο αρκεί να άλλαζε το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου τώρα γιγαντώνονται τα προβλήματα» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο χειρούργος – οφθαλμίατρος, διευθυντής ΕΣΥ κ. Γιώργος Παππάς.
Ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι από τα βασικά στοιχεία επιτυχίας μιας κλινικής ή οποιουδήποτε συστήματος, είναι να έχεις οργάνωση.
«Εμείς έχουμε φθάσει να κάνουμε 3.500 εγχειρήσεις καταρράκτη το χρόνο γιατί έχουμε βρει ακόμα και με λιγότερο προσωπικό να οργανωνόμαστε με τέτοιο τρόπο που να παράγουμε το μάξιμουμ του παραγωγικού έργου» τόνισε ο κ. Παππάς υποστηρίζοντας πως στόχος πρέπει να είναι η υπηρεσία του πολίτης και πώς θα επιτύχεις το μάξιμουμ για την υπηρεσία του πολίτη.
Ο κ. Παππάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στο Βενιζέλειο, αφού η λίστα είναι τεράστια.
«Εγώ στην εκπαίδευση μου έχω εκπαιδευτεί για να χειρουργώ παιδάκια κάτω του ενός έτους και δεν υπάρχει αναισθησιολόγος που να μπορεί να μου παράσχει μια τέτοια υπηρεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει κόσμος και να πηγαίνει στην Αθήνα επειδή ακριβώς δεν έχουμε τον αναισθησιολόγο» δήλωσε ο κ. Παππάς για να εξηγήσει στη συνέντευξη:
«Μία συνάδελφος που είναι τώρα στον ιδιωτικό τομέα είχε ζητήσει να πάει να εκπαιδευτεί για να εξυπηρετούμε τέτοια περιστατικά, δεν της δόθηκε η δυνατότητα λόγω του επιφορτισμένου έργου. Όταν δουλεύεις μέσα σε ένα σύστημα, δεν μπορείς να δουλεύεις ποτέ μόνος. Αν δεν δουλεύει όλη η μηχανή, δεν βγαίνει ποτέ το αποτέλεσμα».
Ο Διευθυντής του ΕΣΥ υποστήριξε πως το Δημόσιο ακόμα κι αν θέλει, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αντίστοιχα συστήματα του Εξωτερικού, τουλάχιστον σε επίπεδο αποδοχών, οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες. Μάλιστα ανέφερε πως στην Αγγλία δόθηκαν ισχυρά κίνητρα προκειμένου να παραμείνουν οι γιατροί στο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας.
«Εμείς δεν είμαστε Αγγλία» σχολίασε ο κ. Παππάς για να προσθέσει:
«Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο δημόσιο και μεγάλος ιδιωτικός τομέας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών κατά κεφαλήν σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε 629 γιατρούς κατά κεφαλήν σε ολόκληρη τη χωρά. Αντί όμως το σύστημα να αξιοποιήσει όλο αυτό Πρέπει να συνεργαστεί το ιδιωτικό με το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ακόμα κι αν αυξήσουμε τους μισθούς στην Ελλάδα και τους πάμε στις 3.500 ευρώ, πώς θα ανταγωνιστούν τα 7.500 ή περισσότερα ευρώ του συστήματος της Κύπρου; Θεωρώ ότι για να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα πρέπει κατ’ αρχάς να δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ένα ήπιο ιδιωτικό έργο. Το ίδιο πράγμα γίνεται επιτυχημένα και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.