Στη Μεσαρά οι χρόνοι κυλούν διαφορετικά. Γενικά. Και οι καταστάσεις αξιολογούνται με «τοπικά αξιακά συστήματα».
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό από την κοινή γνώμη, όπως επίσης είναι τρομερά δύσκολο να γίνει κατανοητό ακόμα και από την κοινωνία της Κρήτης, που δεν έχει σχέση με την περιοχή.
Για παράδειγμα, το αιματηρό περιστατικό, που κατέληξε με τον 29χρονο Νίκο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου με μια σφαίρα στο κεφάλι, δεν αξιολογείται ως κάτι τόσο τραγικό ή μεμπτό. «Ήταν η κακιά στιγμή». Κι αυτό που ενδιέφερε κατ’ αρχάς το δράστη και τους οικείους του μετά από αυτό, ήταν να μην «πεθάνει το παιδί». Έστω κι αν έμενε φυτό. Αρκεί να μην πεθάνει. Όλα τα υπόλοιπα, μπορούν να φτιάξουν με «σασμό» ή με άλλες ενέργειες πιο … φιλικές κι ανθρώπινες για το «λάθος της κακιάς στιγμής».
Όταν γίνουν κατανοητές αυτές οι αντιλήψεις κι όταν εγγραφεί στις συνειδήσεις όλων, το πώς λειτουργεί η παραβατικότητα στη Μεσαρά, ίσως μπορέσουν να αναζητηθούν και οι τρόποι για την αντιμετώπιση της ανομίας.
Στο μεταξύ, είκοσι ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό, ο 22χρονος δράστης, βρίσκεται ακόμα κάπου στα … βουνά (σε ένα απροσδιόριστα δύσβατο σημείο προφανώς, όπου ακόμα κι αν πλησιάσουν αστυνομικές δυνάμεις υπάρχει δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού του και διαφυγής). Διότι έτσι λειτουργούν τα πράγματα στη Μεσαρά.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του themakritis.gr από την ημέρα του περιστατικού μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις προσπάθειες συνεννόησης του κύκλου του δράστη αναφορικά με την παράδοση του. Διότι οι παραδόσεις των δραστών στη Μεσαρά γίνονται με όρους. Όχι διαφορετικά.
Οι αστυνομικές αρχές όμως δεν βιάζονται για τη σύλληψη του. «Και τώρα φυλακή είναι στην ουσία και μετά φυλακή θα είναι» σχολιάζουν με νόημα. Κι υπάρχουν λόγοι που δεν βιάζονται. Κυρίως διότι ακόμα και μετά τη σύλληψη του δράστη, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η ποινή που θα επιβάλει η Δικαιοσύνη θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα περί δικαιοσύνης. Κατά δεύτερο λόγο, διότι όσο κρύβεται ο δράστης, τόσο κινείται το περιβάλλον γύρω από αυτόν. Κι έτσι τα «λαβράκια» που μπορούν να βγουν είναι περισσότερα του ενός, κυρίως διότι για τους μόνιμα παραβατικούς της περιοχής επικρατεί η άποψη πως η «αστυνομία κοιμάται». Κι αυτό είναι κάτι που θέλουν να συντηρείται ως αντίληψη στους παραβατικούς κύκλους οι αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητα από το γεγονός πως είναι το μοναδικό πράγμα που δεν συμβαίνει.
Διότι την ώρα που οι παραβατικοί θεωρούν ότι η «αστυνομία κοιμάται», η αστυνομία βρίσκεται παντού στη Μεσαρά. Απλά δεν φαίνεται, διότι εφαρμόζει ένα νέο σύστημα ελέγχων που περνά από περισσότερο αθόρυβες διαδρομές κι … αυτοκίνητα leasing που θυμίζουν ενοικιαζόμενα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, έως ότου εμφανιστεί ο 22χρονος – κάτι που μπορεί να συμβεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα εφόσον κλείσουν οι «συμφωνίες παράδοσης» – θα έχει γίνει πολλή δουλειά. Και θα έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερη προεργασία για την επόμενη ημέρα. Έστω κι αν η καταστολή δεν είναι λύση για τη Μεσαρά. Είναι όμως υποχρέωση για τις αστυνομικές αρχές.
Στα «ευχάριστα» της όλης υπόθεσης, εντάσσεται το γεγονός ότι ο 29χρονος Νίκος έχει βγει πλέον από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Ο Νίκος ανταποκρίνεται μερικώς και έχει πλήρη αντιληπτική ικανότητα αν και η σφαίρα παραμένει στο κεφάλι του. Η εξαγωγή της ωστόσο είναι κάτι που θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, αφού πρωταρχικό μέλημα των γιατρών ήταν ο νέος να παραμείνει στη ζωή.
Οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι η ανταπόκριση του ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και οι γονείς του αισθάνονται τουλάχιστον ικανοποιήση που βλέπουν το παιδί τους, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες να λέει πως είναι … καλά.