Τη στιγμή που το φιλότιμο των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να παραδοθούν στοιχειωδώς καθαρές οι σχολικές μονάδες τη Δευτέρα, φαίνεται πως συγκεκριμένα «παιχνίδια» που παίζονται, θέλουν τα σχολεία χωρίς καθαρίστριες στην έναρξη της νέας χρονιάς.
Το πρόβλημα με τις καθαρίστριες στα σχολεία αρχίζει από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και αποστέλλει τη σχετική εγκύκλιο για τις διαδικασίες πρόσληψης των καθαριστριών στις αρχές Αυγούστου. Με βάση το νομικό πλαίσιο και τις τηρούμενες διαδικασίες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων οφείλει να διαρκέσει ενάμιση τουλάχιστον μήνα, αφού ακολουθούνται οι διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παρά το γεγονός ότι το χρονικό περιθώριο ήταν ασφυκτικό και οι υπηρεσίες θα έπρεπε να δουλέψουν με γοργούς ρυθμούς, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από την Παρασκευή με τους σχετικούς πίνακες να έχουν αποσταλεί προκειμένου τη Δευτέρα η καθαρίστριες να βρίσκονται στη θέση τους.
Κι ενώ οι μισές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου φαίνονται να έχουν υπερβάλει εαυτό για να μπορέσουν τα σχολεία να έχουν καθαρίστριες στον Αγιασμό, οι άλλες μισές (κι εν προκειμένω η υπηρεσία προσωπικού) επικαλούνται φόρτο εργασίας κι αδυναμία υπογραφής συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να ενημερώνονται ότι θα μπορέσουν να τοποθετηθούν στην υπηρεσία τους … την Τετάρτη, αφού για Δευτέρα και Τρίτη δεν θα πληρωθούν (!).
Έτσι στο Δήμο επικρατεί τη δεδομένη στιγμή η απόλυτη ασυνεννοησία, με τις καθαρίστριες να δηλώνουν ότι δεν θα παρουσιαστούν στα σχολεία τη Δευτέρα, αφού δεν θα … πληρωθούν, τους αρμόδιους για το προσωπικό να κάνουν λόγο για προσλήψεις από … Τετάρτη και το «βαρύ» μέρος της διαδικασίας για την πρόσληψη να έχει ολοκληρωθεί.
Σ’ αυτή την περίπτωση αποτυπώνονται για μία ακόμα φορά οι αγκυλώσεις του συστήματος και οι εξαρτήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι μόνο, που έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των Δημοτικών Αρχών εν γένει, αλλά και των δυνατοτήτων. Στο μεταξύ, οι δάσκαλοι καθαρίζουν τα σχολεία από μόνοι τους γιατί θεωρούν πως δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στο Δήμο (τα στελέχη του οποίου «τσουβαλιάζονται» στη λογική των συνολικών ανεπαρκειών).
Το «πρόβλημα» θα μπορούσε πολύ εύκολα να λυθεί, ακόμα και χωρίς την υπογραφή σχετικών συμβάσεων, αφού είναι γνωστό πως η λογική λειτουργίας των δήμων μπορεί να είναι αποδοτική εφόσον δουλεύει στο … περίπου. (Αυτό αποτελεί μια γενικευμένη παθογένεια βέβαια για την οποία έχει απόλυτη ευθύνη το κεντρικό κράτος, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση). Οι καθαρίστριες κάλλιστα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα σχολεία τη Δευτέρα, να υπογράψουν τις συμβάσεις τους την Τετάρτη, εφόσον το αρμόδιο γραφείο δηλώνει ανικανότητα ολοκλήρωσης συμβάσεων τη Δευτέρα και να απολυθούν στις 29 Ιουνίου αντί για τις 31 που τελειώνει η σύμβαση τους, όπου ούτως ή άλλως δεν προσφέρουν υπηρεσίες.
Ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να εκκινήσουν Δευτέρα και να λάβουν δύο ρεπό όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ή το αρμόδιο γραφείο θα μπορούσε να ενισχυθεί τη Δευτέρα για να ολοκληρώσει τις συμβάσεις άμεσα και να τοποθετηθούν νόμιμα από το μεσημέρι για να καθαρίσουν όλες τις σχολικές μονάδες
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 2023, το «γράμμα του νόμου» έχει τόσο διασταλτικές ερμηνείες και δημιουργεί τόσο μεγάλες παθογένειες, οι οποίες καταλήγουν να είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.