Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου «καυτηριάζει» το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζόμενων, που στην ουσία κάνει λόγο για εργασιακό μεσαίωνα και για καταστάσεις που δεν μπορεί κανένας σχεδόν δημότης να υποθέσει.
Σε ένα κείμενο 2.342 λέξεων το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρεται σε όλα τα κακώς κείμενα και τονίζει πως έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους δημότες για την κατάσταση που επικρατεί, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
«Κάθε δημοτική αρχή έκανε χρήση στο τυράκι που της έδινε η κυβέρνηση με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με εργαζόμενους που ανακυκλώνονταν και με ελαστικές μορφές εργασίας, που σκοπό είχαν να αντικαθιστούν το μόνιμο προσωπικό χωρίς όμως να δημιουργούνται νέες θέσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
Πλέον χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το Σύλλογο των εργαζόμενων στην καθαριότητα είναι το γεγονός πως το οργανόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου έχει μείνει «κολλημένο» στο 2011 και τις ανάγκες καθαριότητας των 80.000 κατοίκων, παρά το γεγονός πως ο Δήμος πλέον καθημερινά πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από 150.000 ανθρώπους, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς επισκέπτες και τουρίστες.
Όπως τονίζεται μάλιστα από τους εργαζόμενους, ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην αναγκαία επικαιροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που αν και τη ζητούσαν οι εργαζόμενοι, παραμένει για άγνωστο λόγο στάσιμη.
Όλα αυτά σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έχουν ως αποτέλεσμα, καθημερινά να μην μαζεύονται 1.700 κάδοι από τους 7.200 που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου, αφού δεν υπάρχουν οι σχετικές δυνατότητες.
Την ίδια ώρα, 75 εργαζόμενοι συνοδοί στα απορριμματοφόρα επιφορτίζονται με τη δουλειά που θα έπρεπε κανονικά να κάνουν … 127, σύμφωνα με το οργανόγραμμα πάντα του 2011 κι όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου.
Στο μεταξύ, 17 οδοκαθαριστές είναι επιφορτισμένοι με την καθημερινή καθαριότητα ολόκληρου του κέντρου της πόλης, ενώ για όλο τον υπόλοιπο Δήμο υπάρχουν 83 οδοκαθαριστές από τους 142 που προβλέπει το οργανόγραμμα του 2011, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνεται ειδικό συνεργείο αφισορύπανσης, το οποίο απλά δεν υπάρχει.
Ειδικά για το θέμα των παράνομων χωματερών σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος περιλαμβάνει και πλήθος οικισμών, σύμφωνα με τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα έργου και δύο φορτηγά, τα οποία βέβαια στην ουσία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
Ο Σύλλογος τονίζει καταληκτικά, αφού αναφέρει μια σειρά από άλλα παραδείγματα και κακώς κείμενα, πως παρά τις προτάσεις του και πάρα τη διάθεση για επίλυση του θέματος, η Δημοτική Αρχή κωφεύει παραδειγματικά και για άγνωστο προς το Σύλλογο λόγο δεν προχωρά στις απαραίτητες κινήσεις και δράσεις που θα εκσυγχρονίσουν την υπηρεσία και θα διασφαλίσουν την καθαριότητα στους δημότες κι επισκέπτες της πόλης. Γι’ αυτό και δίνει «ραντεβού στις κάλπες» προαναγγέλλοντας πως τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα μιλήσουν με την … ψήφο τους.
Το θέμα ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Το βασικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η όποια νέα δημοτική αρχή και πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως είναι αντικειμενικά. Διότι, αν ειδικά στον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας, η υπηρεσία του Δήμου έχει μείνει στο οργανόγραμμα του 2011 με προσωπικό λιγότερο ακόμα και γι’ αυτό που προβλέπονταν για 80.000 κατοίκους, χρειάζονται όχι απλά … άλματα, αλλά σοβαρές υπερβάσεις και κινήσεις που θα ξεπερνούν τα όρια και τις πολιτικές δυνατότητες.