Στην Ελλάδα γενικά η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο … ψάξιμο. Σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη βρισκόμαστε πολύ πίσω σε τεχνολογικό επίπεδο και ακόμα πιο πίσω σε λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
Την ίδια ώρα, ο βορράς έχει διαπιστώσει το εγγενές πρόβλημα που υπάρχει και προωθεί λύσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία.
Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα σε επίπεδο βιολογικών προϊόντων και διαθέτει περισσότερους από 140.000 κωδικούς και πιστοποιημένες εταιρίες. Έχει αναπτύξει ραγδαία την αγροτική της παραγωγή κι έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ακόμα όμως, βρίσκεται πολύ πίσω στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, για προϊόντα που αφορούν αποκλειστικά τον αγροτικό τομέα. Και η προσδοκία της είναι αυτό να αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, έχουν ήδη δεσμευθεί τεράστιες εκτάσεις γης, που χρησιμοποιούνται προς αξιοποίηση καλλιέργειας της ελιάς με τη λεγόμενη … γραμμική μέθοδο. Κατά τη συγκεκριμένη μέθοδο τα ελαιόδεντρα τοποθετούνται κοντά το ένα με το άλλο και γραμμικά (όπως άλλωστε απαιτείται γενικά για την καλλιέργεια), αλλά με τέτοιο τρόπο που να είναι άμεση και τάχιστη η διέλευση κρουστικών μηχανημάτων που καθιστά το ανθρώπινο χέρι, πρακτικά μη αναγκαίο. Με βάση τα όσα συμβαίνουν μάλιστα στη Γερμανία, υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 θα έχει φθάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής, κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδου.
Εμείς, την ίδια στιγμή, αναζητούμε ακόμα τη χρήση της … καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή, καθώς επίσης κι εργάτες γης από την Αίγυπτο.