Πριν από 15 περίπου χρόνια, το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του παρουσίαζε ένα εξειδικευμένο μικροσκόπιο, το οποίο εξελίσσονταν από ερευνητές του Ιδρύματος και μπορούσε να δώσει πολλές λύσεις στην παγκόσμια έρευνα.
Όταν ο ερευνητής ερωτήθηκε για ποιο λόγο το μικροσκόπιο δεν έχει μπει στην παραγωγή, άρχισε να μασά τα λόγια του, να μιλά για συμφέροντα, για προβλήματα, για αγκυλώσεις και για ένα διάστημα περίπου … 30 ετών έως ότου η θεωρία της επιστήμης περάσει στην πράξη της Κοινωνίας.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα, δείχνει πως το ΙΤΕ διαχρονικά είχε ένα θέμα να περάσει την εξειδικευμένη γνώση στην παραγωγή. Κι όχι απαραίτητα από υπαιτιότητα του. Τα τελευταία χρόνια βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τεχνολογίες περνούν στην καθημερινότητα, έξυπνα συστήματα έχουν τοποθετηθεί ήδη σε διάφορες πόλεις, μεταξύ τον οποίων και το Ηράκλειο με το αεροδρόμιο του κι υπάρχει κι ένα σοβαρό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο να γίνει η μάθηση πιο εύκολη, διασκεδαστική και διαδραστική.
Δυστυχώς όμως, τα δεδομένα και τα ζητούμενα (η σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία) ήταν γνωστά σχεδόν από την ίδρυση του Ιδρύματος. Η ποιότητα δε των Ιδρυμάτων της Κρήτης ακόμα πιο γνωστή. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε φθάσει στο 2023 να αναζητούμε το … χαμένο παράδειγμα της καινοτόμου διασύνδεσης και να υποστηρίζουμε πως «ήρθε η ώρα από την θεωρία να περάσουμε στην πράξη».
Η ώρα είχε έρθει 50 χρόνια πριν. Απλά εμείς δεν είχαμε ρολόι.