Σε μία πολύ δυσάρεστη αποτύπωση της εικόνας των τειχών , απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ , προχώρησε ο φωτογραφικός φακός του συμπολίτη μας , δικηγόρου Γιώργου Στειακάκη.
Γράφει η Μαρία Σπυριδάκη
Η ανάρτησή του
Αυτή η κατάσταση επικρατεί απέναντι από το παλιό ΚΤΕΛ. Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα, τόπος γεμάτος σκουπίδια. Δίπλα βλέπω απλωμένες κουβέρτες και όλα οικιακά είδη που δείχνει ότι πάει να γίνει υπαίθριος καταυλισμός. Πάνω απ’ όλα η περιοχή ζέχνει αφόρητα. Είναι καλοκαίρι και από την περιοχή διέρχεται πολύς κόσμος, ντόπιοι και τουρίστες. Αλήθεια, δεν το έχει δει κανένας από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.
Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σκουπίδια παντού και κουβέρτες που καταδεικνύουν πως στο σημείο κατασκηνώνει κόσμος. Μικρές χωματερές με πολλά αποθέματα σκουπιδιών και μάλιστα διάσπαρτα σε μια περιοχή , όπου λίγο πιο πάνω έχουν δημιουργηθεί τα καινούρια ΚΤΕΛ , με πλήθος κόσμου να περνάει με τα λεωφορεία απέναντι από το λιμάνι.
Λίγο ή πολύ το συγκεκριμένο σημείο είναι η πρώτη εικόνα , της πόλης του Ηρακλείου καθώς βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του λιμανιού.
Μάλιστα βρίσκεται και δίπλα στο γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο «Μέγαρον» . Αναρωτιέται , λοιπόν κάποιος ,μάλλον εύλογα, εάν κάποιος υπηρεσιακός από τον δήμο έχει κάνει αυτοψία του χώρου , τελευταία. Κι αν δεν έχει γίνει αυτοψία, μήπως έχει γίνει καταγγελία από το διπλανό ξενοδοχείο η οποία και έπεσε στον «μαύρο κάδο»; Ή μήπως δεν κρίθηκε αναγκαία;
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το νερό και τα σκουπίδια αποτελούν δύσκολες εξισώσεις ,για όλες τις δημοτικές αρχές. Από την μία η ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών από κάποιους συμπολίτες και από την άλλη ένας προγραμματισμός διαχείρισης σκουπιδιών ,που όπως φαίνεται ούτε και η τωρινή δημοτική αρχή θέλει να αλλάξει παρόλο που έχει αποδειχτεί λάθος.
Ίσως εάν θέλαμε να δούμε, θεωρώντας δεδομένο ότι κάπου έχουν ταξιδέψει όλοι οι επικεφαλής του τόπου μας , το παράδειγμα της Αγγλίας να μας έδινε μια λύση. Στο Ηνωμένο βασίλειο το σκουπίδι είναι υπόθεση/ευθύνη του πολίτη περισσότερο και όχι του κράτους. Εκεί δεν έχει σημασία εάν είναι υποστελεχωμένα τα οχήματα σκουπιδιών καθώς τα δρομολόγια είναι δύο φορές την εβδομάδα!!! Το οποίο σημαίνει ότι , ο κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του προσωπικούς κάδους ανακύκλωσης και σύμμεικτων σκουπιδιών. Είναι ευθύνη του ,να τους πλύνει και να τους έχει καθαρούς , στην αυλή του. Η αποκομιδή περνάει δύο φορές την εβδομάδα, προαποφασισμένες ημέρες και παίρνει τα σκουπίδια από το πεζοδρόμιο την ίδια μέρα. Επομένως είναι υπόθεση του κάθε πολίτη , πως θα διαχειριστεί τα σκουπίδια του τις υπόλοιπες ημέρες.
Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Ανοίγουμε μάτια και μυαλά σε άλλες πετυχημένες πρακτικές. Εκτός κι αν υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους δεν προτιμάται από την τωρινή δημοτική αρχή μια τέτοιου είδους αλλαγή νοοτροπίας.