Διατεθειμένοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εγχώριων διατροφικών αγαθών, είναι οι αγρότες της Κρήτης και ειδικότερα οι θερμοκηπιακοί καλλιεργητές.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, οι παραγωγοί τη δεδομένη στιγμή παράγουν κατά κύριο λόγο στα θερμοκήπια αγγούρια και πιπεριές, επειδή ακριβώς τα συγκεκριμένα είδη διατηρούνται περισσότερο για μεγάλα ταξίδια και βρίσκουν ωφέλιμες τιμές κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 υπήρχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες, γεωπόνοι, αλλά και η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς που διαδραμάτιζαν έναν κομβικό ρόλο στον καθορισμό της παραγωγής, αλλά και στην ανάπτυξη της, επ’ ωφελεία της κοινωνίας και της διατροφικής αλυσίδας.
Υπ’ αυτή την έννοια, ο εκσυγχρονισμός της Σχολής και η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και δομών εντός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση στήριξης των εγχώριων αναγκών, αλλά και μείωσης του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών σε αγροτικά και κηπευτικά προϊόντα.