«Οι προτεραιότητες μας για την επόμενη πενταετία πρέπει να βασιστούν στους άξονες τους οποίους κινείται η Κρήτη» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κι εκ νέου υποψήφιος κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε πως ο Τουρισμός αποτελεί το 50 % του Α.Ε.Π. της Κρήτης, οπότε και είναι αναγκαίο να συνεχίσει η διασύνδεση του με τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Τομέα.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, ήδη έχει γίνει πολύ έργο και σε επίπεδο Πολιτισμού, καθώς έχουν παραδοθεί νέα Μουσεία κι αναβαθμίζονται πολλοί Αρχαιολογικοί Χώροι.
«Πολιτισμός, Τουρισμός, Αγροδιατροφή πρέπει να είναι ένα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας πως γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και τα Ερευνητικά Ιδρύματα, η οποία πρέπει να αποτελέσει μέρος της Ανάπτυξης του νησιού και να περάσει στην πραγματική οικονομία.
«Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό του νησιού, που να βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, προς όφελος τόσο των Κρητικών όσο και των επισκεπτών μας» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης για να προσθέσει πως όλες οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου συνδέονται πλέον και με τις αναβαθμίσεις αναφορικά με τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, που έχουν συμβάλει σημαντικά σε πάρα πολλές τουριστικές περιοχές.
Ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης έκανε επίσης μια σειρά από παρεμβάσεις για τα μεγάλα θέματα και τα μεγάλα έργα του νησιού λέγοντας:
Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης – Παρακάμψεις μεγάλων πόλεων
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ήδη προχωρά το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα στα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη και Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέσα στο 2024 θα υπάρχει ανάδοχος και για το τμήμα από Κίσσαμο μέχρι Ηράκλειο.
Σε σχέση με την διασύνδεση με το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο κ. Αρναουτάκης είπε πως προχωρά το έργο του κόμβου στο Καστέλι, ενώ παραμένει στο τραπέζι το αίτημα Περιφέρειας, Δήμου Μινώα Πεδιάδος και ΤΕΕ / ΤΑΚ για το τούνελ στην περιοχή της Ξηροκαμάρας.
Αναφερόμενος στις υπογειοποιήσεις του Βόρειου Οδικού Άξονα, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ήδη έχει επιτευχθεί η υπογειοποίηση στο Κακό Όρος και η μελέτη υπογειοποίησης στην παράκαμψη Ρεθύμνου, τονίζοντας πως πρόθεση του υπουργείου και της Περιφέρειας είναι να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η υπογειοποίηση στο ύψος της παράκαμψης Ηρακλείου για να λυθεί οριστικά ένα τεράστιο πρόβλημα. Όπως τόνισε επίσης, μέσα από τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας έχει επιτευχθεί η δημιουργία κόμβου στο ύψος του ΠΑΓΝΗ που θεωρούνταν απαραίτητος, καθώς και η διατήρηση του κόμβου στο ύψος της Φοινικιάς.
Αναφερόμενος στο Νότιο Οδικό Άξονα, υποστήριξε πως είναι αναγκαίος μεν, πως έχουν εκκινήσει κάποιες μελέτες, αλλά τόνισε πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μπουν προτεραιότητες, ειδικότερα αναφορικά με την «μεγάλη εικόνα» του ΒΟΑΚ που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δις.
Για τον Τουρισμό και το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»
Στην πολύωρη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε ο κ. Αρναουτάκης.
Μιλώντας γενικά για τον Τουρισμό τόνισε πως πρόθεση της Περιφέρειας και της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη βιώσιμων μορφών τουρισμού, οι δράσεις για την προσέλευση ποιοτικού τουρισμού και οι συνέργειες για την διασπορά του όγκου των τουριστών σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια προκειμένου να γίνεται μια καλύτερη διαχείριση και να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση συνολικά.
Ειδικότερα αναφερόμενος στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια βελτίωση των υποδομών μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων και επεκτάσεων έως ότου ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι.
Για τα Φράγματα και την άρδευση
Την πρόταση της Περιφέρειας για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων ολόκληρης της Κρήτης μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης επανέλαβε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Όπως τόνισε, ειδικά στο κομμάτι της άρδευσης προχωρούν μια σειρά από εμβληματικά έργα για την Κρήτη, όπως το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, το φράγμα της Πλακιώτισσας και δύο φράγματα στο Λασίθι που έχουν εγκριθεί, δημοπρατηθεί, αλλά δεν υπάρχει ανάδοχος ακόμα. Ειδικότερα αναφερόμενος στο Φράγμα της Πλακιώτισσας τόνισε πως από το 2010 κι έπειτα έχουν δοθεί 27 + 8 εκατομμύρια ευρώ μόνο σε απαλλοτριώσεις με το συνολικό προϋπολογισμό για όλο το έργο, να υπερβαίνει τελικά τα 100 εκατομμύρια.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο Φράγμα του Λαδόκου, όπου έχουν πληρωθεί οι απαλλοτριώσεις ύψος 756.000 ευρώ με στόχο τη δημοπράτηση του μέσα στο 2024 από πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ο ΟΑΚ έχει επικαιροποιήσει όλες τις σχετικές μελέτες.
Αναφορές έκανε ο κ. Αρναουτάκη και στο Φράγμα του Χαλαβριανού Ποταμού, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαιότητας που μπορεί να έχουν μικρότερα φράγματα στην άρδευση της Κρήτης.
Πολιτική Προστασία – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα
Στη σπουδαιότητα της πρόληψης, αλλά και της πολιτικής στόχευσης αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στάθηκε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως επανειλημμένα και σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν επισημανθεί οι ανάγκες πρόληψης, δηλώντας πως απ’ όσο γνωρίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Σκεφτείτε ότι οι ζημιές του 2019 ξεπεράσαν τα 380 εκατομμύρια στην Κρήτη» ανέφερε διευκρινίζοντας:
«Ποιος προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει όλα αυτά τα χρήματα; Ακόμα πληρώνονται αποκαταστάσεις. Αν είχαν δοθεί όμως εκ των προτέρων λιγότερα από τα μισά χρήματα σε πρόληψη, τώρα δεν θα υπήρχε θέμα. Θεωρούμε πολλή σημαντική την πρόληψη, ειδικά στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας».
Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση που υπάρχει, τα φαινόμενα θα πλήξουν και την Κρήτη οπότε έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία.
«Υπάρχει όμως και η ατομική ευθύνη» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας πως η Περιφέρεια έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της πρόληψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα, αφού για κάτι τέτοιο απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια.
«Είμαστε πάντως σε πολλή καλύτερη θέση απ’ ότι είμασταν προηγούμενα χρόνια» διευκρίνισε ο κ. Αρναουτάκης.